FőoldalÜzletKettéválik a Western Digital
2023. november 06., hétfő ::

Kettéválik a Western Digital

Függetlenítik egymástól a cég két kritikus divízióját.

Kettéválik Amerika legnagyobb tárolóeszköz-gyártó cége, a Western Digital. A vállalat igazgatósága által egyhangúlag támogatott struktúraváltás eredményeképpen a cég merevelemezeket, illetve flashmemóriás háttértárakat gyártó részlege a jövőben két, egymástól független szervezetként működhet majd.

A jövő év második felében megvalósuló tranzakció a cég által kiadott közlemény szerint a jelenleg elképzelhető legjobb megoldás arra, hogy a NAND flashmemóriákat gyártó részleg hosszú távon megőrizze az értékét. A vállalat egy aktivista befektető tavalyi beszállását követően próbálja megtalálni a megfelelő útirányt, amit a cégbe egymilliárd dollárt invesztáló Elliott Management a kezdetektől fogva a főbb részlegek szétválasztásában jelölt meg.

A Western Digital szétválásának bejelentése nem egészen egy héttel azután következett, hogy híre ment, a cég és a japán Kioxia továbbra sem tudott megállapodni egy potenciális fúzió részleteiről. A Kioxia és a Western Digital régi partnereknek számítanak, a két cég évek óta gyárt közösen NAND-chipeket Japánban, melyeket a legkülönfélébb területeken hasznosítanak a partnerek az okostelefonoktól kezdve az adatközpontokon át a tévékig bezárólag. Egy potenciális fúzióval a két cég vegyesvállalata a NAND-szegmensben piacvezetővé válna – idén márciusban a vállalatok együttes piacrésze 35,4%-os volt, megelőzve a 34,3%-on álló jelenlegi piacvezetőt, a Samsung Electronics-ot. A két cég 2021-óta tárgyal arról egymással, hogy a Kioxia egy részvénycserés tranzakció által teljes egészében beolvad a Western Digitalba, mely 20 milliárd dollár értékű részvénnyel fizethet a vállalatért. Az üzlet végül zátonyra futott, a felek mindmáig nem tudtak megegyezni olyan részletekben, mely minden tulajdonos számára elfogadható.

A megállapodásnak a japán sajtó által megszólaltatott névtelen források szerint ezúttal memóriapiac másik nagy szereplője, a Kioxiában komoly részesedéssel rendelkező dél-koreai SK-Hynix állhatott az útjába, mely úgy vélte, hogy a fúzió negatívan befolyásolhatja befektetésének értékét.

A Western Digital struktúraváltása ugyanakkor újraoszthatja a lapokat, ám egy esetleges újabb fúziós megállapodás nyélbe ütésére így is aligha kerül majd sor 2025 előtt.

Kép: www.westerndigital.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény