FőoldalArchívumAmerikai tudományos elismerését a Kálmán-szűrő megalkotójának
2009. október 08., csütörtök ::

Amerikai tudományos elismerését a Kálmán-szűrő megalkotójának

Az Egyesült Államok legfontosabb tudományos elismerését, a Nemzeti Tudományos Érmet (National Medal of Science) Barack Obama elnöktől 2009. október 7-én vette át a magyar származású Kálmán Rudolf.A díjat olyanok kapják, akik az elmúlt időben nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem az egész emberiségnek az életviszonyait és gondolkodásmódját változtatták meg. Ebben az elismerésben a legelsők között az ugyancsak magyar származású Kármán Tódor, az amerikai szilárdságtani és aviatikai kutatás atyja részesült

Minden mozgó, változó rendszer irányítása attól függ, hogy mennyire lehet szétválasztani a hasznos információkat a zavaróktól. Kálmán Rudolf matematikai módszertana és az ebből fejlesztett, róla elnevezett berendezés - Kálmán-szűrő - ezt a problémát oldja meg. A kiinduló gondolat az, hogy bármely szerkezetnek, rendszernek meg tudjuk fogalmazni a működési elvét és ebből a működés modelljét. A Kálmán-szűrő egyértelmű kapcsolatokat teremt a mérés és a szabályozás között, és a szabályozást képes a kívánt legjobb eredményekhez igazítani. A kezdeti, csak arányos viszonyokra kidolgozott rendszert azóta sokfajta módon továbbfejlesztették a legkülönbözőbb működési módokra. Manapság Kálmán-szűrők milliói működnek a repülőgépekben, hajókban, a korszerű autókban, minden bonyolultabb feldolgozóüzemben, olajipari, kohászati rendszerben, a precíziós orvosi műszerekben.

Kálmán Rudolf édesapjával tizenhárom éves korában költözött az Egyesült Államokba, de ma is kiválóan beszél magyarul. Több mint három évtizede tiszteletbeli tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, munkaszobája van az Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Intézetében, itt tartja szakkönyvtárának jelentős részét. Kálmán már eddig is számos elismerésben részesült, megkapta többek között a legnagyobb japán tudományos elismerést, a Kiotó-díjat, a legnagyobb amerikai mérnöki rangot, az Amerikai Tudományos Akadémia Mérnök Tagozatának Charles Stark Draper díját, sok más akadémia tiszteletbeli tagságát, egyetemi díszdoktorságokat, köztük a Budapesti Műszaki Egyetemét.

A National Medal of Science a legmagasabb amerikai tudományos elismerés, amelyet az elnök ad át személyesen, ünnepélyes keretek között. Tegnap kilencen vehették át az elismerést, Kálmán Rudolf mellett például az emberi genom feltérképezésében alapvető szerepet játszó Craig Venter is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény