FőoldalÜzletIzgalmas fordulat a Toshiba memóriagyár eladásában
2017. augusztus 25., péntek ::

Izgalmas fordulat a Toshiba memóriagyár eladásában

A Western Digitallal közös leányvállalat fölötti csatározás már hosszú hónapok óta köti gúzsba a japán gyártót. Most a WD állt elő egy új ajánlattal

Az év elején a két vállalat kölcsönösen beperelte egymást közös memóriafejlesztő és -gyártó üzletáguk eladása kapcsán. A Jokkaicsiben található flashmemória-gyár 50-50 százalékát tulajdonolja a két fél, de az üzembentartó szerepe a japán elektronikai konszerné. Július közepén még úgy látszott, megnyílt a menekülőút a Toshiba előtt: egy, a japán kormányzat bábáskodásával létrejött konzorcium 18 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a memóriagyártó részlegre. A Toshiba nem csak a felajánlott összeg miatt bólintott rá a japán konzorcium által kínáltakra, hanem a munkahelyek és a szellemi tulajdonjog Japánban tartása is fontos szerepet játszott a döntésben.

A megállapodást legkésőbb 2018 márciusáig nyélbe kell ütni, ha a vállalat papírjait a nyilvános tőzsdei kereskedésben akarja tartani. A megállapodás nélkül ugyanis a Toshiba várhatóan rekordnegatív sajáttőke-veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, vagyis kötelezettségei meg fogják haladni eszközei értékét. A jelenleg hatályos szabályok szerint, ha egy cég két egymást követő évben produkálja ezt, akkor törölni kell részvényeit a nyilvános kereskedésből. Ezt a törekvést húzta volna keresztbe a WD értékesítéssel szembeni ellenállása. A japánoknál pedig válaszcsapásként jogi útra terelték a két fél közötti vitát. Érdekes módon a helyzet megmentője a Western Digital lehet.

A Toshiba pénzügyi nehézségein ugyanis csak a közös leányvállalat eladása segíthet, a WD pedig úgy döntött, hogy akkor már egy olyan konzorcium vegye meg a japánok részét, aminek a Western Digital is a része. Az amerikai gyártón kívül a KKR befektetői csoport és a japán kormányzat támogatását élvező Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) alkotja az ajánlattevő csapatot.

A vételi ajánlat kevesebb, mint a korábbi, szintén japán kormányzati támogatású csoport licitje (nagyjából 17 milliárd dollár). Bár egymilliárd dollár nem kis pénz, azonban a konzorcium bejelentkezése több kecsegtető jellemzővel is bír. Egyrészt magában foglalja a Western Digitalt, amely így biztosan nem fog újabb akadályt gördíteni az eladás elé. Másrészt a japán állami garancia a Toshiba szellemi tulajdonjogai miatti aggodalmakat is lehűtheti. Így egy win-win szituáció van kibontakozóban.

Korábban a témában:

https://www.elektro-net.hu/uzlet/7845-tovabb-folyik-licitalas-toshiba-memoriachip-gyartasara


Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény