FőoldalÜzletTovább folyik a licitálás a Toshiba memóriachip-gyártására
2017. április 06., csütörtök ::

Tovább folyik a licitálás a Toshiba memóriachip-gyártására

A Nikkei szerint már a 18 milliárd dollár közeli ajánlat is elhangzott. Ebből kéne fedezni a Westinghouse veszteségeit is

A Toshiba befektetői a hét elején bólintottak rá a chipgyártó részleg, a társaság egyik legtöbbre értékelt üzleti egységének áruba bocsátására, a társaság vezetői pedig még a júniusi közgyűlés előtt tető alá akarják hozni az egyelőre igen bizonytalan körvonalakkal rendelkező megállapodást. A Toshiba az üzletágtól részben vagy egészében is hajlandó lehet megválni. Eredetileg arról lehetett olvasni, hogy a NAND chipeket szállító egység részvényeinek csak 20 százalékát bocsátanák áruba, most azonban már ennek többszörösét, újabban pedig a teljes értékesítést is lehetségesnek tartják.

A japán cég legalább 9 milliárd dolláros (ezer milliárd jenes) üzletet akar kötni. Ennyi pénzre van ugyanis szüksége, hogy egy újabb borzalmas pénzügyi negyedévet követően még nukleáris energetikai leányvállalata, az amerikai Westinghouse óriási bukását is fedezni tudja (a Bloomberg szerint a március végén lezárt pénzügyi évre vonatkozóan már több mint 10 milliárd dolláros veszteségről lehet szó). A japán Nikkei gazdasági napilap beszámolója a tőkebefektető Silver Lake Partners és a chipgyártó Broadcom alapján közel 18 milliárd dolláros (2 ezer milliárd jenes) felvásárlási ajánlatot tett a Toshiba NAND flash memóriachipeket kifejlesztő és előállító részlegére. A lap összesen tíz potenciális vevőről tud, amelyek között más tőkebefektetők mellett olyan iparági szereplők is felbukkannak, mint a Western Digital, a Micron vagy a dél-koreai SK Hynix.

A Westinghouse a Toshiba 90 százalékos tulajdonában van. Néhány napja már csődvédelmet kért, miután katasztrofálisnak bizonyult üzleti döntések nyomán több milliárd dolláros értékcsökkenést könyvelhetett el. A Westinghouse iránt állítólag koreaiak (Korea Electric Power) és japánok (Hitachi, Mitsubishi) is érdeklődnek – nem beszélve a kínaiakról és az oroszokról, akiknek azonban nem igazán lesz lehetőségük nukleáris energetikai cégeket vásárolni az Egyesült Államokban.

A Toshiba lejtmenete 2015 tavaszán kezdődött, amikor kiderült, hogy a vállalatnál mérleghamisítást követtek el.

Korábban a témában:
Több cég is érdeklődik a Toshiba memóriachip részlege iránt
A Toshiba a chipgyártástól is szabadulna

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény