FőoldalKonstruktőrAz Altium Designer 3D-s képességei
2012. december 05., szerda ::

Az Altium Designer 3D-s képességei

Napjaink elektronikai termékeiben egyre kisebb fizikai hely áll rendelkezésre az egyes funkciók megvalósításához. Az alkatrészek sokasága és miniatürizálódása egyértelműen megköveteli, hogy már tervezéskor pontosan megbizonyosodjunk az egyes részek megfelelő elrendezéséről. Ahhoz azonban, hogy ezt megvalósíthassuk, szükségünk van valós, háromdimenziós megjelenítésre és ellenőrzésre is. Aktuális cikkünkben az Altium Designer 3D-s képességeit mutatjuk be

Alkatrészek 3D-s modelljei

Egyes alkatrészeink már elemi, alkatrészkönyvtár-szinten rendelkeznek 3D-s tulajdonságokkal. Modelljeinket közvetlenül a footprintekhez adhatjuk hozzá, így azok közvetlenül az alkatrészkönyvtárunk, így az alkatrészünk részei lesznek. Valós 3D-s megjelenést két módon definiálhatunk a programban. Egyik lehetőségünk az, ha egyszerű geometriai formákból (téglatest, gömb, henger) magunk definiáljuk alkatrészünk formáját. Professzionális és még realisztikusabb megjelenést azonban MCAD-programmal készített STEP fájl importálásával érhetünk el.
Beillesztéshez a Place » 3D Body, pontos illesztéshez pedig a Tools » 3D Body Placement » Align Face With Board és Set Body Height parancsot használhatjuk.

Alkatrésztávolságok vizsgálata

A paneltervezés során az egyes alkatrészek minimális távolságát nem csak a vízszintes síkjában szabhatjuk meg, hanem lehetőségünk van olyan szabályok létrehozására is, amelyek az alkatrészek minimális függőleges távolságát írják elő.
Az Altium által használt összes tervezési szabály a Design » Rules ablakban tekinthető meg, illetve módosítható. Az alkatrészek minimális távolságát a Placement-csoportban található Component Clearance-szabályok határozzák meg. Minimális függőleges távolság megadásához állítsuk a Vertical Clearance Mode-ot Specified-ra, majd adjunk a Minimum Vertical Clearance-mezőnek értéket!

Kész NYHL a készülékházban

A megtervezett nyomtatott huzalozású lemez prototípusának legyártása is komoly költségekkel jár, nem beszélve a kész panel megérkezéséig tartó várakozásról. Lehetőségeink szerint biztosnak kell lennünk afelől is, hogy a legelső verzió is illeszkedni fog a kész készülékházba. Ehhez használható tökéletesen az Altium Designer 3D-s tervezői környezete.
Az alkatrésztestekhez hasonlóan tervünkben elhelyezhetjük a készülékház megtervezett modelljét is. Ilyen módon lehetőségünk nyílik a már „beültetett” lemez illeszkedését megvizsgálni, az esetleges ütközések valós idejű megjelenítésére.
További előny, ha már a paneltervezés előtt rendelkezünk a készülékház modelljével, illetve a tervezett panel jövőbeni alakjával. Így már első lépésként definiálhatjuk azt a határvonalat, amelyet az alkatrészek elhelyezésénél figyelembe kell vennünk.

Panelizált NYHL kivágásainak megtekintése

Nem csak a készterméket, de a gyártásba adandó panelizált lemezt is megtekinthetjük és megtervezhetjük, hogyan is nézzen ki pontosan a legyártott példány. Ehhez az eredeti tervben egy nem használt Mechanical-rétegre kérjünk egy alakzatot a panel formája alapján a Design » Board Shape » Create Primitives From Board Shape paranccsal, majd a panelizált tervben állítsuk be azt a réteget a Document Optionsban Route Tool Path-ként!

A HT-Eurep honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény