FőoldalÜzletA Nexperia 200 millió dollárt fektet be Európában
2024. július 02., kedd ::

A Nexperia 200 millió dollárt fektet be Európában

A Nexperia a világ egyik legnagyobb, alapvető félvezetőket – például diódákat, tranzisztorokat – gyártó vállalata.

A Reuters híre szerint a WingTech kínai elektronikai gyártó tulajdonában lévő, hollandiai székhelyű Nexperia a németországi Hamburgban található fő gyártóüzemében kíván 200 millió dollár (184 millió euró) nagyságú kapacitásbővítést végrehajtani. A Nexperia évente 100 milliárd chipet gyárt, ami a világ kínálatának közel egynegyede. A gyártás Európában, az összeszerelés és a csomagolás pedig Kínában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken történik. Mintegy 14 000 főt foglalkoztatnak világszerte. A beruházás ritka példája annak, hogy Európában a 2023-ban indított uniós chips-csomag keretében, állami támogatás nélkül valósul meg számítógépes chipberuházás.

„Az elektromos autók, a zöld energia és a digitalizáció elképzelhetetlen a termékeink nélkül. Ezek azok a csavarok és anyák, amelyek lehetővé teszik az új technológiákat”, mondta Stefan Tilger pénzügyi igazgató a beruházási döntést bejelentő nyilatkozatában.

A WingTech 2018-ban vásárolta fel 3,6 milliárd dollárért a hollandiai Nijmegenben található Nexperiát. Azóta is egyre nagyobb ellenőrzésnek van kitéve az európai kormányok részéről. A brit kormány 2022-ben biztonsági aggályokra hivatkozva arra kényszerítette, hogy elidegenítsen egy newporti gyárat, a német kormány 2023-ban kizárta az akkumulátor-hatékonysági technológia kifejlesztéséhez nyújtott támogatásból, a holland kormány pedig visszamenőleges ellenőrzés után jóváhagyta a Nowi, egy induló vállalkozás megvásárlását.

Mindezek dacára a Nexperia azt tervezi, hogy Hamburgban kétféle „nagy sávszélességű” chipet gyárt, amelyeket az elektromos infrastruktúrában használnak fel, szilíciumkarbid (SiC) és gallium-nitrid (GaN) felhasználásával. Ezeket a chipeket a hagyományos szilícium chipekkel szemben a nagy környezeti hőmérsékleten illetve magas feszültségszinten való működőképességük miatt részesítik előnyben.

Forrás: www.reuters.com
Kép: www.nexperia.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény