FőoldalÜzletAz Intel prolongálja a németországi chipgyártó beruházását
2024. szeptember 24., kedd ::

Az Intel prolongálja a németországi chipgyártó beruházását

Az is benne van a pakliban, hogy nem lesz a beruházásból semmi sem.

A Handelsblatt híre szerint az Intel bejelentette, hogy két évvel elhalasztotta a gyárépítést a szász-anhalti Magdeburgban. A beruházás volumene 30 milliárd euró (12 ezermilliárd forint) lett volna. A változást a tervekben az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger más hírekkel együtt jelentette be egy újabb levélben a vállalat alkalmazottainak.

A bejelentés nemhogy megrázta volna a technológiai óriás részvényeit, hanem pont ellenkező történt: az árfolyamuk 6,5 százalékkal megugrott (ami kellemes hír az idei több mint 50 százalékos esés után). Gelsinger kijelentette még, hogy cége nemrégiben növelte európai kapacitását az írországi gyáron keresztül, amely a belátható jövőben az Intel legfontosabb európai hub-ja marad. A vállalat újrastrukturálásával megbízott Gelsinger a levélben azt is hozzátette, hogy az Elba-parti beruházás jövője a keresleten múlik majd.

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az EU-ban gyártják majd a félvezetők egyötödét a világban. A Magdeburgba tervezett gyár a legnagyobb lehetett volna, amelyet a tavaly elfogadott uniós chiptörvény alapján támogattak volna, és megépülése nélkül kérdéses, tartható-e a brüsszeli cél.

A belátható jövőben egyetlen chipgyár sem épül az európai kontinensen ebben a kategóriában. Ez azt jelenti, hogy Európa függő helyzetben marad a tengerentúli beszállítóktól a mesterséges intelligenciát és az automata vezetést szolgáló, nagyteljesítményű félvezetők vonatkozásában.

Korábban e témában: Óriási leépítés az Intelnél

Forrás: handelsblatt.com
Kép forrása: intel.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény