FőoldalÜzletÓriási leépítés az Intelnél
2024. augusztus 02., péntek ::

Óriási leépítés az Intelnél

A költségcsökkentés mellett 15 000 embert elküld az Intel

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója levélben fordult a cég alkalmazottaihoz. Ebben többek között így fogalmaz: „Fájdalmas hírt osztok most meg. Tudom, hogy olvasni még fájdalmasabb lesz… A vállalat bevételei nem nőttek a várakozásoknak megfelelően… még nem tudtuk teljes mértékben kiaknázni az olyan trendeket, mint például a mesterséges intelligencia…”

A fenti okok miatt Gelsinger bejelentett egy 2025-re szóló, 10 milliárd dolláros költségcsökkentési intézkedést. Ennek része, hogy az idei év végéig az Intel megválik alkalmazottai mintegy 15 százalékától. (A dokumentum szerint ez nagyjából 15 ezer embert jelent. De mivel az Intelnél mintegy 125 ezren dolgoznak, a végső szám 19 ezerig is felkúszhat.) A vezető emlékeztet: 2020-ban 24 milliárd dollárral volt több az Intel bevétele, mint 2023-ban, miközben az alkalmazottak száma nemhogy csökkent volna, 10 százalékkal többen is lettek az elmúlt négy év alatt.

Itt kell megemlíteni, hogy a 2024-es év első három hónapját 437 millió dolláros veszteséggel zárta az Intel, ahol már az is nagy öröm lett volna, ha a második negyedévben is ennyi lett volna a veszteség. Ehelyett 1,6 milliárd dolláros veszteségről számoltak be.

Az intézkedéscsomag része a kutatás-fejlesztési költségek jelentős csökkentése, erről a területről 2026-ig évente több milliárd dollárt vonnak ki. A beruházásokat ötödével fogják vissza. Átvizsgálnak minden aktív projektet, és megvágják a költést, ahol csak lehet. Az Intel kínálata egyszerűsítését is ígéri. Az Intel veszteségei mögött többek között az is áll, hogy előbb az Apple állította át teljes hardverkínálatát saját tervezésű chipekre, majd nemrég a Microsoft gondolta át beszerzési forrásai összetételét.

Forrás: www.intel.com
Kép: www.intel.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény