FőoldalKonstruktőrTáblázatok Altium Designer-ben
2013. január 17., csütörtök ::

Táblázatok Altium Designer-ben

Már az egyszerű, néhány alkatrészt tartalmazó projekteknél is hasznos lehet a tervezői adatok táblázatba rendelése. (Nem is beszélve a bonyolultabb tervekről.) Alkatrészek százai esetén könnyedén elveszhetünk az adatok sokaságában. Táblázatos formában azonban könnyedén kezelhetjük a nagyobb adathalmazokat is

A következőekben bemutatjuk, hogy hol tartalmaz az Altium Designer táblázatos adatokat, és miként hasznosíthatjuk az adatok rendezettségét egy táblázatkezelőben. Nem számít az sem, mennyire vagyunk jártasak a táblázatok kezelésében, időről időre akkor is előfordul, hogy számításokat kell végeznünk vele. Ilyen esetekben az Excel valóban segítségünkre lehet.

Másolás/beillesztés Altium-ból Excelbe (1)
Altium Designer-ben számos ablak táblázatba foglalva jelenít meg számunkra információkat: pl. Parameter Manager, Testpoint Manager, Pin/Parts swapping, stb Ezekben egyszerűen kijelölhetünk több sort vagy oszlopot, majd az adatokat egy másolás/beillesztéssel könnyedén Excelbe illeszthetjük. Ilyen módon könnyedén kinyerhetjük alkatrészeink paramétereit, vagy egy alkatrészláb nevét/hálózatát a Pin/Part swapping ablakból. Ez a módszer hasznos lehet különböző dokumentációk készítésénél, valamint szinkronizálás ellenőrzéséhez is.

Másolás/beillesztés Excelből Altium Designer-be (2)
Pillanatnyilag egy ablak támogatja az adatok beillesztését Excelből, az pedig a List panel (Shift+F12). Ahhoz, hogy a vágólapról be tudjuk illeszteni az adatokat, a panelnak Edit-módban kell lennie (panel bal felső részén állítható be). Ezután a dolgunk igen egyszerű: jelöljük ki a sorokat vagy oszlopokat Excelben, másoljuk azokat a vágólapra, List-panelen jelöljük ki a beillesztendő adatok helyét, majd illesszük be! Ezzel készen is vagyunk.
A következőkben egy hasznos tervezési tippet szeretnénk bemutatni, miként adhatunk hozzá az összes olyan hálózatunkhoz mérőpontokat, amelyek még nem rendelkeznek mérőpontokkal.
a) Nyissuk meg a Tools menüből a TestPoint Manager ablakot, és adjunk hozzá néhány mérőpontot a tervünkhöz! Ezután nagy eséllyel néhány hálózat mégsem fog rendelkezni használható mérőponttal.
b) Ezután az ablak Status Summaries részén válasszuk ki azt a csoportot, amelyhez nem sikerült a mérőpont hozzárendelése! A kijelölés után másoljuk azokat a vágólapra a CTRL+C billentyűkombinációval!
c) Illesszük be Excelbe, majd számoljuk meg, mennyi mérőpont szükséges még!
d) Helyezzünk le egy mérőpont formájú pad-et vagy viát, majd a Smart Paste-funkcióval többszörösítsük a kívánt példányszámban! Ezután jelöljük ki őket!
e) Menjünk vissza Excelbe, majd másoljuk a vágólapra a Nets-oszlopot!
f) Altium Designer-ben nyissuk meg a List-panelt (amely a kijelölt mérőpontokat tartalmazza), és illesszük be a hálózatinformációkat a megfelelő oszlopba!
g) Végül nyissuk meg az Inspector-panelt (F11), és engedélyezzük a „Testpoint”-tulajdonságot, és töröljük a pipát a „Locked”-tulajdonság elől!
Végül az összes hálózatunk rendelkezik mérőpontokkal, amelyeket a kívánt helyre elhelyezve már csak be kell huzaloznunk.

Smart grid insert (3)
Az egyik legjobb példa arra, amikor az Excel igen hasznos lehet, mikor egy sok kivezetéssel rendelkező alkatrészhez készítünk foot­printet. Ez igen lassú és veszélyes feladat lehet, ha minden egyes alkatrészlábat magunknak kell megszerkesztenünk.
Egy alkatrészlábhoz (pinhez) szükséges adatokat azonban Excelben nagyon könnyen létrehozhatunk. Ilyenek például a pin pozíciója, forgatása, típusa és száma. Ezeket az Excelt használva könnyedén definiálhatjuk, egyedül a pinek nevét kell magunk beírnunk. Mivel azonban ezek a nevek legtöbbször megtalálhatók az alkatrész adatlapjában, lehetőségünk van a nevek másolására/beillesztésére egy PDF-dokumentumból az Excelbe. Erre a célra készített el az Altium-közösség egy újrahasználható mintatáblázatot, melyet az AltiumLive fórumon találhatunk meg: forum.live.altium.com/posts/193784


A táblázat elkészítése után másoljuk vágólapra az adatokat oszlopnevekkel együtt! Ezt követően Altium Designer-ben hozzunk létre egy minta pint (ezt később törölni fogjuk), és jelöljük ki! Nyissuk meg az SCHLib-panelt, állítsuk Edit-módban úgy, hogy csak a kijelölt objektumokat tartalmazza (az egy kijelölt pint)! Kattintsunk a táblázatban jobb gombbal, és válasszuk a Smart Grid Insert parancsot! Az ablakban az Automatically Determine Paste paranccsal elvégezhetjük a megfelelő oszlop-hozzárendeléseket, majd egy kattintással létrehozhatjuk az alkatrészünk összes kivezetését.

A HT-Eurep Electronic Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény