FőoldalGyártósorFöldrengés miatt leállt egy chipgyár Tajvanon
2021. október 28., csütörtök ::

Földrengés miatt leállt egy chipgyár Tajvanon

Az önműködő kárvédelmi rendszer dacára a Micron egyik gyáregysége leállásra kényszerült.

Napjaink félvezető ellátási problémái sok okra vezethetők vissza. Sajnos most ismét bővült ezek sora: földrengés sújtotta a szigetet és ezért a két tajvani Micron gyár közül az egyiknek le kellett állnia.

Október 24-én vasárnap földrengést észleltek Tajvan szigetének északkeleti részén, melynek epicentrumát Yilan város központjától 22,7 kilométerre délre azonosították. A rengés a jelentések szerint délután egy óra környékén kezdődött, és ugyan az országban viszonylag minimális mértékű épületkárról számoltak be, több személyi sérülést okozó baleset is történt, elsősorban lezuhanó sziklák következtében. Sajnos a földrengés hatással volt a chipgyártóra is. Komolyabb leállásról egyelőre csak a Micron Technology számolt be. Az epicentrumtól mintegy 100 kilométerre, Taojüan város közelében lévő Fab 11 üzemet állítólag nem érte súlyos kár, a munka azonban leállt és azóta sem indult újra.

Mivel Tajvan különösen veszélyeztetettnek számít a gyakori földrengések miatt, a Micron és más gyártók is megerősített üzemekben végzik a munkát, az automatizált gyártási folyamatot pedig szeizmikus rezgésekre hangolt érzékelők szakíthatják félbe, ahogy most is történt. A költséges berendezések sérüléseiről egyelőre nem érkezett jelentés, ahogy az sem egyértelmű, hogy mennyi nyers szilíciumostya, vagy még félkész állapotban lévő chip mehetett kárba a hirtelen leállás miatt. A Micron vezetősége egyelőre annyit közölt, hogy az ilyenkor szokásos kárfelmérési eljárások zajlanak és amint lehet, folytatják a termelést.

Sajnos az érzékeny és rendkívül költséges géppark aprólékos átvizsgálása napokig, de kritikus esetben akár hetekig is eltarthat. A várható termelés kiesés nagyságrendjét érzékelendő: a Micron „Fab 11” gyára havonta nagyjából 125 ezer wafert dolgoz fel, ami a globális DRAM-ellátás közel 9%-át teszi ki.

A másik nagy gyártó, a TSMC megnyugtató híreket közölt. Jelentésük szerint a vészhelyzeti protokollnak megfelelően néhány dolgozójukat evakuálták a helyszínről, ugyanakkor minden biztonsági rendszerük megfelelően működött, hosszabb leállásról vagy komolyabb károkról tehát egyelőre nem tudunk. A szintén memóriachipeket gyártó Nanya-nak is van a térségben egy gyára, de innen sem érkezett hír komolyabb károkról. Közleményük szerint „Október 25-én reggelre a berendezések többsége újra normál üzemmódba kapcsolt, a többi berendezés reaktiválása pedig folytatódik.” Biztosították továbbá a vevőiket, hogy ellátási láncával és alvállalkozóival mindent elkövetnek, hogy a termelést újabb szünetek nélkül folytathassák tovább.

Forrás: www.aroged.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény