FőoldalÜzletVégleg leáll a 3D XPoint technológiával a Micron
2021. július 06., kedd ::

Végleg leáll a 3D XPoint technológiával a Micron

A Micron eladja a lapkák gyártására beállított üzemét.

A chipgyártó közleménye szerint a Utah államban található, Lehi városa melletti üzemét mintegy 900 millió dollárért a Texas Instruments veszi meg. A hírek szerint a vásárló a már meglévő, saját fejlesztésű 65 és 45 nanométeres lapkáinak gyártására használja majd az üzemet. Vagyis ott a jövőben már nem 3D XPoint lapkák készülnek majd.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Micron teljesen felhagy az egykoron nagy ígéretekkel beharangozott, NAND-gyilkosnak kikiáltott fejlesztés további gondozásával. A Micron magyarázata szerint a 3D XPointra egyszerűen nincs meg a kellő piaci igény, amely miatt a cég az év eddig eltelt részében mintegy 400 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Ennek fényében abszolút érhető a memóriagyártó lépése, amely az üzem értékesítéséből befolyó 900 millió dollár mellé további 600 millióra is számíthat a különféle eszközök és ingóságok értékesítésével. A Micron szerint ezek nagy részére már megvan a vevő, arról azonban nincs hír, hogy mely cégek érdeklődnek a drága felszerelés után.

Az Intel és a Micron még 2015 júliusában jelentette be a 3D XPoint technológiát. Ekkor még 2016 eleji dátumot ígért a két cég, amely helyett végül csak tavaly 2017 tavaszán sikerült piacra dobni az első 3D XPointra épülő Optane SSD-t. Ez ráadásul a legnagyobb jóindulattal sem váltotta be a korábbi hangzatos ígéreteket, mint például a NAND-hoz viszonyított ezerszer jobb élettartamot. Az Intel azóta is fejleszti a technológiát, a korábban meglebegtetett áttörésekre viszont továbbra is várni kell.

A Micron lépése tehát az egykori üzlettárs Intelnek nem jött jól, mert az így gyár nélkül marad, hisz csak a Utah-ban található üzem volt felkészítve 3D XPoint lapkák termelésére. Egy megállapodás keretében az Intel az idei év végéig használhatja a gyárat, ezt követően azonban már valamely saját üzemében kell megoldani a termelést.

Forrás: Intel

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény