FőoldalArchívumÚj földelésiellenállás-mérő lakatfogók
2010. március 25., csütörtök ::

Új földelésiellenállás-mérő lakatfogók

Egyszerű kezelés, előkészületet nem igénylő, gyors és pontos mérés, kis fogyasztás.Ezek a fő jellemzői az új fejlesztésű földelésiellenállás-mérő lakatfogóknak

A földelési ellenállás hagyományos módszerrel történő meghatározása hosszú előkészületet és minimum 20 m hosszú szabad területet igényel. A mérés megkezdése előtt a mérendő földelő -elektródát meg kell bontani, és a segédszondákat megfelelő távolságra le kell szúrni. Különösen városi környezetben az előzőekben felsorolt igényekhez tartozó feltételek nem állnak rendelkezésre, ezért a gyártók különböző módszereket dolgoztak ki a földelési ellenállás egyszerűbb módszerekkel történő meghatározására. Ezek közül megoldásában és a mérés egyszerűségében kiemelkedő a földelésiellenállás-mérő lakatfogó, melynek új típusai, az ETCR2000+ és 2100+ lakatfogók az eddigieknél is kiválóbb paraméterekkel dicsekedhetnek. (A + jelzés alapvetően csak azt jelzi, hogy továbbfejlesztett típusokról van szó, de a 2100-as típus új fejlesztés is egyben.) A két készülék közötti különbséget alapvetően a befogható áramsín mérete jelenti, amely a 2000-es típusnál max. 65×32×5 mm, ill. a 2000-es típusnál max. 32 mm átmérő lehet.
A mérés a lakatfogókkal rendkívül egyszerű. A lakatfogót rácsíptetjük a mérendő földelőelektródára, megnyomjuk a mérés - indítás gombot, a kijelzőn leolvassuk a mért eredményt.
A készülékek földelési ellenállást 0,01 ... 1200 Ω között, kilenc méréstartományban tudnak mérni, a méréstartományok váltása természetesen automatikus. A legjobb felbontás 1 mΩ, és az első három méréstartományban, azaz 49,9 Ω-ig a pontosság jobb, mint 1%. Jóllehet a készülékek nem rendelkeznek semmilyen számítógépes interfésszel, lehetőség van a mért értékek eltárolására és későbbi visszahívására. Maximum 99 mérés eredménye tárolható el.
A C jelöléssel kiegészített típusjelek (2000+C, 21000+C) az árammérési lehetőséggel is felruházott típusokat jelölik. Ezekkel a típusokkal áramot max. 20 A-ig mérhetünk, hat, automatikusan váltott méréstartományban és 50 µA legjobb felbontással. A méréstartományok jó lehetőséget biztosítanak szivárgóáramok mérésére is. Az árammérés pontossága minden méréstartományban 2,5%.
Sorozatmérésnél jó szolgálatot tesz, hogy a készülékeken határérték állítható be mind ellenállásmérés-, mind árammérésüzemmódban. Ellenállásmérésnél a riasztási küszöbérték 1 ... 199 Ω között, árammérésnél 1 ... 499 mA között állítható be. Méréskor, ha a mért érték a beállított küszöbértéket túlhaladja, a készülékek hang- és fényjelzéssel figyelmeztetnek. Természetesen ez a riasztási funkció letiltható.
A mért értékek háttér-világításos 4 digites LCD-n jelennek meg, a túlvezérlést az OL-üzenet megjelenése jelzi.
A készülékek 6 VDC tápfeszültségét 4 db. 1,5 V-os alkálitelep biztosítja. Ezen új fejlesztésű készülékek egyik nagy erénye az igen kicsi áramigény, amely nem haladja meg az 50 mA-t, ezzel jelentősen növelve a telep élettartamát.
Bekapcsolás után a készülék gyors önellenőrzést végez, amely mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, ezután a mérésre kész. A készülékek megfelelő működése a készülékekkel szállított ellenőrzőkerettel kontrollálható.
A lakatfogók működésének kritikus pontja a pofák megfelelő záródása. Ennek helytelen működése jelentősen kihat a készülékek megbízható működésére. A fejlesztők gondoltak erre a problémára, és a készülékeket helytelen záródás elleni védelemmel látták el. A kijelző egyértelműen mutatja, hogy a pofák megfelelően záródnak-e vagy sem.
A földelésiellenállás-mérő lakatfogók használatánál mindig vegyük figyelembe, hogy a működési elvből fakadóan csak olyan földelések mérésére alkalmasak, amelyek (a földön keresztül) hurkot képeznek!

A Rapas Kft. honlapja

További hírek a Méréstechnika rovatból

"HAMEG Instruments - A Rohde & Schwarz company"

Közkedvelt új adófajták

Megújult az Agilent kézi mérőműszer-család

Az új mobilrádiós és vezeték nélküli technológia tesztelése

Háromfázisú teljesítményregisztráló a Fluke-tól

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény