FőoldalRendszerintegrátorA Testboy műszercsalád két tagja
2013. június 27., csütörtök ::

A Testboy műszercsalád két tagja

A Testboy TV 450 készülékkel a VDE0100 szerinti életvédelmi mérések végezhetők, míg a Testboy TV 470 készülékvizsgáló műszerrel a VDE 0701, VDE 0702 és VDE 0751 előírásai szerint a karbantartáson vagy javításon/módosításon átesett elektromos készülékek ellenőrzése végezhető el biztonságosan és gyorsan

A Testboy TV 450 készülékkel a VDE0100 szerinti életvédelmi mérések végezhetők. Feszültségmérést 440 V-ig végezhetünk a 49 ... 51 Hz frekvencia tartományban. Az életvédelmi mérések első lépése a földelések/védővezetők épségének és folytonosságának ellenőrzése. A készülékkel 10 mΩ felbontással, 0 ... 20 Ω, ill. 0 ... 200 Ω tartományban végezhetünk folytonosságmérést ±3% pontossággal. A következő a szigetelési ellenállásmérés, melyet a készülékkel 0 ... 199,9 MΩ tartományban végezhetünk ±5% pontossággal. Jóllehet a méréstartomány felső határa alacsonynak tűnhet, de a szabvány szerinti mérésekhez ez tökéletesen elegendő.

Igen fontos, hogy ellenőrizni tudjuk az életvédelmi relék működési idejét és áramát. Működtető áramra a szabványos 10/30/100/300 és 500 mA áramokkal, működési időre 1 ms-tól a max működési ideig ellenőrizhetjük az életvédelmi reléket. Ellenőrizhetjük az érintési feszültséget is max. 100 V-ig.

A készülékkel szállított mérőkábel segítségével a fali csatlakozóba csatlakozva hurokellenállás-mérés végezhető a már fent említett 0 ... 20, ill. 20 ... 200 Ω méréstartományban.

Fentiekből láthatóan a készülék nem rendelkezik földelési ellenállásméréssel, így ezt a készüléket azoknak érdemes használni, akik földelési ellenállásmérést nem végeznek, vagy azt egy különálló készülékkel oldják meg.

A készülék kezelése igen egyszerű. Az öt nyomógombbal és a 128×64 képpontos LCD-n megjelenő üzenetekkel a kívánt funkció egyszerűen állítható be, méréstartomány váltásra nincs szükség, azt a készülék automatikusan elvégzi.

Az USB port lehetőséget ad a készülék számítógéphez történő egyszerű és gyors csatlakoztatására, és a készülékkel szállított szoftver segítségével a készülékben tárolható max. 500 mérési eredmény gyorsan áttölthető a számítógépre további feldolgozás vagy jegyzőkönyv készítés céljából.

Az IP 40-es védettség, a CAT III 600V túlfeszültség kategória, és az IEC/EN 61010-1, ill. a DIN VDE 0411 szabványoknak való megfelelés a biztonságos használatot kölcsönöznek a készüléknek.

A készülék 8 db 1,5V-os AA méretű telepről működik. A telepek élettartamát automatikus kikapcsolási funkció növeli meg, amely a készüléket 5 perc után kikapcsolja, ha közben a kezelőszerveket nem működtették.

Utoljára említjük, bár nem utolsó szempont, hogy a készülék 5 év gyártóműi garanciával rendelkezik, a Windows alatt futó szoftver, a mérőkábelek, az USB kábel és a készenléti táska a készülék standard tartozékai közé számítanak.

A VDE 0701, VDE 0702 és VDE 0751 előírásai szerint érintésvédelmi ellenőrzést kell végezni a karbantartáson vagy javításon/módosításon átesett elektromos készülékeken. A Testboy TV 470 készülékvizsgáló műszerrel ezek az ellenőrzések biztonságosan és gyorsan végezhetők el.

A védőföld-vezető folytonosságának ellenőrzése, ill. ellenállásmérése a 0,1 ... 20 Ω tartományban ±10% pontossággal végezhető el. A megérinthető vezető részek és a hálózat, ill. a védőföld közötti szigetelésvizsgálat 200 MΩ-ig lehetséges, szintén ±10% pontossággal. Ahol a szigetelésvizsgálat valamilyen oknál fogva nem végezhető el, ott a készülékkel lehetőség van helyettesítéses szivárgóáram mérésére a 0 ... 20 mA tartományban, ill. föld-szivárgóáram mérésére.

Természetesen mérhető az érintési áram szintén 0 ... 20 mA tartományban és PELV mérések végezhetők 25 Veff-től. Egy készülék vizsgálatánál fontos a felvett áram és teljesítmény ismerete, a műszerrel 16 A-ig mérhetünk áramot és 3700 VA-ig teljesítményt.

A műszer kezelését nagymértékben egyszerűsíti a mindössze 4 nyomógomb és a beépített földelt csatlakozó, amelybe a vizsgálandó készüléket kell csatlakoztatni. Ha olyan készüléket kívánunk vizsgálni, amely nem rendelkezik csatlakozóval, akkor a műszerrel szállított mérőkábelekkel és a műszeren található csatalakozó hüvelyek segítségével ez is megoldható. A mért értékek, üzenetek 128×64 képpontos LCD-n jelennek meg. A nagyméretű számok, a nagy kontraszt és a háttérvilágítás jó leolvasási lehetőséget biztosít fényszegény mérési körülmények között is.

Az USB port a készülékkel szállított Windows alatt futó szoftver segítségével lehetőséget ad a készülékkel végzett sorozatmérések eredményeinek számítógépre történő áttöltésére és további feldolgozására, jegyzőkönyv készítésére.

Az IP 40-es védettség, a CAT III 600V túlfeszültség kategória, és az IEC/EN 61010-1, ill. a DIN VDE 0411 szabványoknak való megfelelés itt is nagy biztonságot jelentenek a műszert használó személy számára.

A készülék hálózati működtetésű, a felvett áram max. 16 A, amit egyébként a futó vizsgálati mód nagymértékben meghatároz.

A készülék kapható vonalkód-leolvasóval is, ami előnyösen használható készülékek azonosítására és számítógépen történő vizsgálati eredmények követésére, feldolgozására.

Itt is utolsóként említjük, bár igen fontos szempont a készülék minőségét jelző garancia, amely ennek a készüléknek az esetében is 5 év. A Windows alatt futó szoftver, a mérőkábelek, az USB kábel és a készenléti táska a készülék standard tartozékai közé számítanak.

A RAPAS Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény