FőoldalArchívumNagy teljesítményű életvédelmi műszerek
2009. április 02., csütörtök ::

Nagy teljesítményű életvédelmi műszerek

Az elektromos berendezések, eszközök javítás utáni és időszakos biztonsági ellenőrzése rendkívül fontos feladat az eszközök biztonságos használata szempontjából. A Metrawatt cég SECUTEST SIII+, SII+10 készülékeivel ezek a vizsgálatok egyszerűen és gyorsan végezhetők el. A készülékek alkalmasak orvostechnikai berendezések, eszközök szabványos biztonságtechnikai vizsgálatára is


A SECUTEST SIII+ ellenőrző készülék nemzetközi alkalmazásra készült. A tesztfoglalat, a felhasználói interfész nyelve és a kívánt mérések testre szabhatók. A készülék az alábbi elektromos biztonsági mérésekre alkalmas:
• Elektromos mérő/szabályozó műszerek és laboratóriumi eszközök EN 61010 szerinti vizsgálata
• Elektromos berendezések DIN VDE 0701-1:2000 szerint
• Adatfeldolgozó eszközök és berendezések DIN VDE 0701, part 240 és DIN EN 60950 szerinti vizsgálata
• Időszaki ellenőrzés DIN VDE 0702: 2004 szerint
• Elektromos orvosi eszközök DIN VDE 0751-1:2001, EN 60601 szerinti vizsgálata, MPG szerinti biztonságtechnikai vizsgálat
• Nagyfeszültségű ellenőrzés az EN 60950, EN 61010, EN 60335 és EN 60601előírásai szerint.

A készülékek a cég saját laboratóriumi (DKD) kalibrációs jegyzőkönyvével kerülnek fogalomba.
A készülékek maximális felhasználói biztonságot nyújtanak, amennyiben a mérés a kezelőre vagy a készülékre veszélyes lenne, a készülék a mérést nem hajtja végre.

A vizsgálni kívánt készülék többféle módon csatlakozhat a vizsgálandó objektumhoz:
• a tesztfoglalatba közvetlenül, vagy a különböző típusú adapterek segítségével
• a csatlakozóhüvelyekbe, ha a mérni kívánt készülék nem rendelkezik hálózati csatlakozóval
• hosszabbítókábellel ellátott csatlakozóaljzattal adapteren keresztül vagy közvetlenül
• csatlakozás a funkcionális vagy a védőföldhöz
• 10 megérinthető, elektromosan vezetőrész csatlakoztatható külön-külön vagy csoportosan.

Hálózati csatlakozó polaritásának megfordítása. A hálózati csatlakozó polaritását nem kell kézzel megfordítani. A polaritás megfordítása a mérés alatt belsőleg történik.

A hálózati hibák és a védelmi osztály (I vagy II) automatikus felismerése. A mérés veszély esetén automatikusan kikapcsol.

Kijelző. Menük, beállítási opciók, mérési eredmények, utasítások és hibaüzenetek, valamint az online segítség és a kapcsolási rajzok mind megjeleníthetők a háttér-megvilágított pontmátrix LCD-n.

Menüvezérelt tesztsorozatok. A készülékekkel sorozatmérések végezhetők kézi vezérléssel vagy teljesen automatikusan.

A védővezető tesztelése a készülék kivitelétől függően (4-pólusú mérés) 200 mA, 10 A vagy a 25 A mérőárammal lehetséges.

Szigetelések ellenőrzése. A szigetelési ellenállás közvetlenül, vagy az ekvivalens szivárgó áram mérésével, vagy nagyfeszültségű teszttel valósítható meg.

Szivárgóáram mérése. A földvezető áramának, a tokozás vagy a betegen folyó szivárgóáram, betegen folyó segédáram, védővezető árama, érintési áram mérésével, a feszültség mentesség ellenőrzése áramméréssel vagy a szivárgóáram mérésével végezhető el.

Alapvető eszköz és bővítési jellemzők.
A mérőműszer beállítható speciális jellemzőkkel egy adott feladathoz. Különböző kiegészítőeszközökkel lehetőség van a készülékek PC-hez, nyomtatóhoz és vonalkód­leolvasóhoz való csatlakoztatásához.

Bővíthetőség, memória- és bemeneti egység SECUTEST SI

Image Image
A SECUTEST SI opciói az alapkészüléket bővítik ki egy memóriával rendelkező adatgyűjtővel és egy alfanumerikus billentyűzettel.
A mért értékek ebben az egységben tárolhatók. Az eltárolt értékek a billentyűzettel bevihető megjegyzésekkel egészíthetők ki. A készüléken található LCD a modul kijelző egységeként használható.
Elvégezhető a mért értékek statisztikai analízise.
Az SI-egység csavarokkal a készülék fedelébe erősíthető be.
A Windows alatt futó szoftver segítségével a szabványok által előírt összes szükséges jegyzőkönyv létrehozható, és az adatok elemezhetők.

Alkalmazások
Elektromos berendezések és eszközök biztonsági ellenőrzése BGV A3 szerint.
A műszer a javított vagy módosított készülékek, ill. azok időszakos vizsgálatának DIN VDE 0701-0702:2008 előírás szerinti biztonságos és gyors elvégzését teszik lehetővé. A szabvány előírásainak megfelelően az alábbi ellenőrzések végezhetők el: védővezető ellenállása, szigetelési ellenállás, védővezető árama SC1 eszközöknél, érintési áram SC2 eszközöknél, megérinthető vezetőrészek feszültségmenetessége (=érintési áram)
Szivárgóáram mérése: közvetlen mérés, ekvivalens szivárgóáram, és maradékáram mérése.

Elektromos orvostechnikai berendezések ellenőrzése a German Medical Product Law (MPG) (német orvostechnikai gyártmányok) és a kapcsolódó "Kezelési utasítások" előírásai szerint.
A műszer a javított vagy módosított orvostechnikai készülékek, ill. azok kiegészítő elemeinek (pl. páciensportok) vizsgálatának DIN VDE 0751 és EN60601 szabvány szerinti biztonságos és gyors elvégzését teszi lehetővé.
A DIN VDE 0751 szabvány előírásainak megfelelően a következő ellenőrzések végezhetők el: védővezető ellenállása, szigetelési ellenállás, ekvivalens készülék szivárgóáram, ekvivalens páciens szivárgóáram, készülék szivárgóáram, páciens szivárgóáram (az AC/DC részek külön mérve).
Szivárgóáram mérésének lehetőségei: közvetlen mérés, ekvivalens szivárgóáram és maradékáram mérése.
Szoftverbővítéssel (upgrade opció) lehetőség van EN 60601 szabvány szerinti mérések elvégzésére a következő meghibásodás szerinti feltétel mellett: feszültség az alkalmazóegységen, szakadt semleges és szakadt védőföld vezető mérése automatikus L-N polaritáscserével.
• Védővezető ellenállásának mérése.
• Szigetelési ellenállás mérése L és N a védővezetőhöz kötve megérinthető részek a védővezetőhöz kötve.
• Földelés szivárgóárama, tokozás szivárgóárama, páciens szivárgóárama, páciens segédárama.

A következő kiegészítő mérési feltételek állíthatók be:
• Szakadt készülék föld- és ekvipotenciális kábelezés
• Tokozás a földre kötve, alkalmazói egységek, megérinthető részek a földre kötve.

Funkcionális ellenőrzés teljesítményanalízissel (akár 16 A-ig)
Az ellenőrizendő készülék funkcionális ellenőrzése az ellenőrző készülék beépített hálózati csatlakozóján keresztül történik. Az ellenőrzés során a következő paraméterek mérése vagy automatikus kiszámítása történik meg: hálózati feszültség, maradékáram, teljesítményfelvétel, valódi és látszólagos teljesítmény, teljesítménytényező, fogyasztás, működési idő.

Multiméter-funkciók
A készülék a multiméter-funkciók mellett hőmérsékletet is mér, amivel lényegesen kiszélesíti a készülék alkalmazhatóságát. Multiméteres funkciók: AC/DC feszültség, ellenállásmérés, fázisdetektálás, áram- és védővezetők ellenállásának mérése lakatfogóval (tartozék), hőmérsékletmérés Pt100 vagy Pt1000 érzékelővel (tartozék).

Nagyfeszültségű ellenőrzés DC-feszültséggel
A vizsgálandó (I-es és II-es besorolású) készülékek hálózati csatlakozóját az ellenőrző műszer mérőcsatlakozójába kell csatlakoztatni.
Az ellenőrző készülék ellenőrzi a hálózati bekötést, és ha helytelen vagy veszélyes elkötést állapít meg, azt kijelzi és veszély esetén a mérést letiltja.
Az ellenőrző műszer nagyfeszültségű ellenőrzésre történő használata problémamentes, mivel arra nem vonatkozik a DIN VDE 0104 előírása. A nagyfeszültségű ellenőrzést a készülék DC-feszültséggel végzi. A váltakozó áramú ellenőrzés követelményei miatt az ellenőrzés 1,5-szeres DC-feszültséggel történik. Ezt a szorzótényezőt a készülék automatikusan állítja be.
Ez a DC nagyfeszültségű ellenőrzése megfelel az EN 60601 3rd edition/EN 50106 (VDE 0700 part 500), valamint egyéb szabványok előírásainak is.

Mérési jegyzőkönyvfunkciók
Minden, az elektromos készülékek jóváhagyásához vagy mérési jegyzőkönyvhöz (pl. ZVEH) szükséges adat mérhető a készülékkel. Minden mért adat dokumentálható és archiválható a mérési jegyzőkönyv segítségével, amely közvetlenül kinyomtatható a DA-II nyomtatóadapter segítségével, vagy a mért adatok elmenthetők a memóriába és később számítógépről nyomtathatók ki.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény