FőoldalArchívumInfra hőkamerák
2009. február 06., péntek ::

Infra hőkamerák

Az infra hőkamerák jól használhatók hőeloszlás, hőszökés felderítésére, pl. épületeknél, áramköröknél, hűtött/fűtött és légkondicionált terek mérésére, jármű és elektromos gépek, berendezések, eszközök javításánál, vízgazdálkodásban és egyéb helyeken.Az utóbbi években számos cég fejlesztett ki különböző tudású hőkamerákat, amelyekből néhányat szeretnénk bemutatni az alábbiakban


Image Image
A HT1016 hőkamera
A HTItalia által gyártott új HT1016 kézi hőkamera nagy tudással, nagy flexibilitással és egyszerű kezelhetőséggel rendelkezik.
Építők, kereskedők, fűtési szakemberek, gépésztechnikusok és számos más területen dolgozó szakemberek egyaránt jól használhatják ezt az új technológiát, akár karbantartási munkákhoz, akár hibakereséshez és -analizáláshoz.
A készülék egy 31 hüvelykes, színes LCD-vel rendelkezik, és lézeres célzás segíti a felhasználót a pontos mérésben. A kezelő a beépített OSD-funkció segítségével könnyedén nyelvet válthat, és beállíthatja a készülék paramétereit. A felvett hőképeket a készülék cserélhető Compact Flash (CF) kártyán tárolja, amelynek kapacitása 1000 hőkép tárolására alkalmas.
Az USB port megfelelő Windows operációs rendszer alkalmazásával lehetőséget ad a hőképek PC-re történő áttöltésére.
Az objektív látószöge 20×20°, a méréstartomány +10…+300 °C, a Li-ion tölthető telep a készüléknek 6 órás folyamatos működést biztosít.
A hőkamera számos kényelmi funkcióval rendelkezik, a hőképek és hőmérsékleti értékek valós időben jelennek meg, a kezelőt 2-es pontosságú célzólézer segíti a pontos célzásban, a hőképek 3-színű, színes LCD-n jelennek meg, és Compact Flash memória­kártyára menthetők, de az USB port lehetőséget ad a képek hőkameráról számítógépre történő áttöltésére is. Az emisszió értéke 0,2 és 1 között állítható, a szint és kontraszt beállítása automatikusan vagy kézzel történhet. Tovább növeli a kényelmet a kétfokozatú digitális zoom és a telepes működés. A telep kimerülésére fény- és hangjelzés figyelmeztet.
A készülék megfelelő tartozékokkal (Li-ion tölthető telep, AC hálózati adapter, USB kábel, használati útmutató CD-ROM-on, Windows alatt futó szoftver, CF kártya és hordtáska) kerül forgalomba.
A kamera természetesen megfelel a vonatkozó szabványoknak.

Image Image
A HT1160 hőkamera
Az új HT1160 kézi hőkamera szintén a HTItalia cég fejlesztése. A gyártás során arra törekedtek, hogy a kapott hőképek megfelelő információtartalommal rendelkezzenek és a készülék kezelése egyszerű legyen.
A készülék 31 hüvelykes, színes LCD-vel rendelkezik, és lézeres célzás segíti a felhasználót a pontos mérésben. Ennél a készüléknél egy lényegesen jobb felbontás (160×120 pixel) biztosítja a hőképek részletes kiértékelhetőségét. A kezelő a beépített OSD-funkció segítségével könnyedén nyelvet válthat, beállíthatja a készülék paramétereit. A felvett hőképek tárolása itt is cserélhető Compact Flash (CF) kártyára történik, hasonló tárolási kapacitással (1000 hőkép), mint az előző típusnál.
Itt is megtalálható az USB port, amely lehetőséget ad a hőképek PC-re történő áttöltésére.
Az objektív látószöge 20×15°, a méréstartomány –10 … +250 °C, a Li-ion tölthető telep a készüléknek 4 órás folyamatos működést biztosít.
A funkciókban egyetlen eltérés van az előző típushoz képest, nevezetesen a színpaletta száma, ami ennél a készüléknél 4 színt (szivárvány, acélárnyalat, nagy kontraszt és szürke árnyalat) jelent.
Egyebekben megegyezik az előző típussal. Mindkét típus a 8 … 14 mm spektrumtartományban működik, a mérési pontosság ±2% a mért értékre vagy ±2 °C, amelyik nagyobb.

Image Image
A TV303 hőkamera
A TestBoy cég TV303 típusú 160×120 képpont felbontású infra hőkamerája 2,5"-es LCD-kijelzőn jeleníti meg a hőképet. A kamera 3 színpalettával dolgozik a 8 … 14 mm-es spektrumtartományban. Az FPA érzékelő 4×3 mm, egy képpont mérete 25 mm. A látószög 12×9°, a minimális fókusztáv 0,3 m. A kamera hőmérsékleti méréstartománya +20 ... +250 °C, a mérési pontosság ±2 °C vagy ±2% a végértékre, amelyik nagyobb. Az emisszió értéke ennél a kameránál is állítható, az állíthatóság mértéke 0,1 … 1,0 (0,01 lépésekben).
A kamera fókuszálása kézzel történik, környezeti hőkompenzáció és automatikus (kézire átállítható) erősítés- és fényességszabályozás, valamint célzólézer teszi kényelmessé a használatot. A dátum, idő, hőmérsékleti mértékegység és nyelv beállítható a készüléken.
A képek tárolása beépített Flash-memóriába történik, ahonnan USB porton keresztül olvasható ki a JPEG formátumban elmentett, maximum 100 hőkép.
A kamera tölthető Li-ion telepről működik, egy töltés 3 óra folyamatos működést biztosít. A fogyasztás csökkentéséről automatikus kikapcsolási funkció gondoskodik.
A készülékhez adott Windows alatt futó kiértékelőszoftverrel részben a készülék által tárolt képek tölthetők le, másrészt a mért értékek kiértékelhetők és jegyzőkönyv készíthető.

Image Image
A TV305 hőkamera
Ugyancsak a TestBoy cég gyártmánya a TV305 infra hőkamera, amely a 14,4×10,8 mm méretű, 320×240 képpont felbontású érzékelőjével már lényegesen fejlettebb kivitelű. A készülék a 8 … 14 mm-es spektrumsávban dolgozik, a hőérzékenység jobb, mint 0,08 °C. 30 °C-on a látószög 20×15°, a minimális fókusztáv 0,5 m. A 8-szoros elektronikus zoom igen kényelmes használatot biztosít. A fókuszálás kézzel vagy automatikusan történhet.
A hőképek egy színes, 640×480 pixeles felbontású LCD-n valós időben jelennek meg, és lehetőség van kép-a-képben funkciós működésre is. A képváltás frekvenciája 50/60 Hz.
A kamera két hőmérsékleti méréstartománnyal, –20 ... +220 °C és +200 ... +1200 °C rendelkezik. A mérési pontosság ±2 °C, vagy ±2% a végértékre, amelyik nagyobb. Az emisszió értéke 0,1 ... 1,0 (0,01 lépésekben) állítható. A készülékkel mérhető a területi min./max., ill. átlaghőmérséklet is, továbbá izoterm analízis és hőmérsékletkülönbség-mérés is elvégezhető. A színpaletta ennél a készüléknél lényegesen szélesebb, összesen 11, ami finom részletességet biztosít. A kép- és fényességerősítés automatikusan vagy kézzel történhet. Lehetőség van riasztási szintek beállítására is, mely hang- és/vagy fényjelzéssel történhet. A környezeti hőmérsékletet beépített áramkör kompenzálja. Beállítható a dátum, idő, hőmérsékleti mértékegység és nyelv.
A kamera a képeket – maximum 5000 hőkép – 64 MiB kapacitású CF memóriakártyán tárolja. A JPEG formátumú hőképek mentése automatikusan vagy kézzel történhet, az egyes képekhez max. 40 s hangkiegészítés fűzhető.
A készülék Li-ion tölthető telepről működik, amely egy töltéssel 2 óra folyamatos működést biztosít. A telep töltése a készülékhez adott intelligens teleptöltővel végezhető, élettartamát (felhasználó által választható) automatikus kikapcsolás és készenléti üzemmód növeli.
A készülék az USB interfész mellett PAL, NTSC; VGA kimenetekkel is rendelkezik.
Elfogadható méretek és tömeg (305×130×135 mm/1690 g), célzólézer, valamint bőséges tartozékkészlet [(hordtáska, lencse­sapka, külső digitális LCD (640×480)], USB-kábel, fejhallgató, hang- és videokábel, használati útmutató, Testboy analízis- és jegyzőkönyvkészítő szoftver CD-n) teszi kényelmessé a használatot. A készülék rendelhető nagy látószögű [20 mm (0,5×), telelencse 80 mm (2×) lencsékkel is.

Image Image
A TV306 hőkamera
Utolsónak szintén egy TestBoy-gyártmányú kamerát ismertetnénk röviden. A TV306 típusjelre „hallgató" kamera szintén a fejlettebb kivitelű kamerák csoportjába tartozik.
A kamera lelke, a 13,4×10 mm FPA (hűtetlen bolométer) érzékelője 384×288 képpont felbontással rendelkezik. A kamera térbeli felbontása 0,88 mrad, hőérzékenysége jobb, mint 0,08 °C, 30 °C-nál. A látószög 16×12°, a minimális fókusztáv 0,5 m. Az adatgyűjtés frekvenciája 50 Hz. A működési spektrumsáv itt is 8 … 14 mm. A fókuszálás automatikusan vagy kézzel történhet, a készülék nem rendelkezik zoomolási lehetőséggel.
A hőmérsékleti méréstartomány: –20 … +180 °C, illetve +100 … +500 °C (külön rendelésre 1200 °C-ig), a pontosság, hasonlóan az előző készülékekhez, ±2 °C, vagy ±2% a végértékre, amelyik nagyobb. Az emisszió itt is állítható 0,1 … 1,0 között, 0,01 lépésekben.
Itt is lehetőség van a területi min./max. és átlaghőmérséklet, valamint izoterm analízisre és hőmérséklet-különbség mérésére is.
A beállítható határértékek túllépésére hang- és fényjelzés figyelmezteti a kezelőt.
A 11 színpaletta kiváló kiértékelési lehetőséget biztosít. Az automatikus/kézi erősítés- és fényességszabályozás, a környezeti hőmérséklet-kompenzáció, a dátum, idő, hőmérsékleti mértékegység, nyelv beállíthatósága igen kényelmessé teszi a készülék használatát.
A kamera folyamatosan vagy PC-ről beállítható időintervallumonként filmet készít, melynek száma max. 200 lehet. A file formátum BMP, digitális video (MPEG-4) lehet. PAL, NTSC kimenet, RJ-45 ethernetinterfész, RS–485 távvezérlő interfész egészíti ki a készüléket.
Tartozékai: hordtáska, lencsesapka, LAN-kábel, használati útmutató, Testboy analízis- és jegyzőkönyvkészítő szoftver CD-n.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény