FőoldalArchívumFöldelésiellenállás-mérő lakatfogó
2008. november 28., péntek ::

Földelésiellenállás-mérő lakatfogó

ETCR 2000C földelésiellenállásmérő lakatfogó
Életvédelmi szempontból a földelésnek kiemelt szerepe van. Alapvető követelmény, hogy egy elektromos berendezés, gép, szerszám, eszköz vagy a környezetétől szigetelt, vagy megfelelően földelt legyen.A megfelelő földelés azt jelenti, hogy az eszköz meghibásodásakor az áramkör nem az eszközt megérintő személyen, hanem a földelésen keresztül záródik, megvédve ezzel az adott személyt az áramütéstől. A megfelelő földelés kialakításához és ellenőrzéséhez mérésekre van szükség


A földelésre életvédelmi szempontból van szükség. Ha egy berendezés meghibásodik, a hálózati feszültség rákerülhet a berendezés megérinthető fém alkatrészeire, amelyek megérintése a környezeti feltételektől függően (nedves padló, jól vezető lábbeli stb.) akár halálos áramütést is okozhat. A biztonság megköveteli, hogy a földelések megfelelő állapotban legyenek.

Image Image
1. ábra
A földelési ellenállás hagyományos, háromvezetékes mérési elvét az 1. ábra mutatja. Városi környezetben nehéz megvalósítani ezt a mérést, általában nincs hely és mód a szondák megfelelő helyen és megfelelő távolságra történő leverésére. Ha a földelés (a talajon keresztül) hurkot képez, lehetőség van a földelési ellenállás megfelelő (speciális) lakatfogóval történő mérésére.

Image Image
2. ábra
A lakatfogó működését a 2. ábra mutatja. Az „Ng"-jelű vasmagon átmenő vezetékben (védőföld vezeték) az „e" feszültséggenerátor egy, a földelési hurok ellenállásától függő áramot indukál. (Ebben az ellenállásban benne van a földelési ellenállás, az esetleges csavaros kötések átmeneti ellenállása és a kábel ellenállása.) Az „Nr"-jelű vasmagos tekercsben (amely lényegében egy hagyományos felépítésű lakatfogó) indukálódó áram pedig egyenesen arányos a földelőhurkon átfolyó árammal. A feszültséggenerátor feszültségéből és a mért áram értékéből egy áramkör állítja elő a mért értéket.
Jóllehet a mért érték tartalmazza a földelőhurok minden elemének ellenállását, általában a földelési ellenállás értéke mellett a többi befolyásoló elem értéke elhanyagolható.

A módszer a hagyományos földelési ellenállás mérésével szemben több előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ezek:
- a mérés gyorsan elvégezhető, legfeljebb néhány másodpercet vesz igénybe
- a földeléseket nem kell szét-, majd a mérés után újra összeszerelni
- nincs szükség szondákra, azokat nem kell leverni (majd kiszedni és megtisztítani!)
- nincs szükség mérőkábelekre
- nem kell távolságot mérni, ill. tartani
- nem kell vigyázni arra, hogy a szondák egy egyenesen helyezkedjenek el
- a készülék jóval kisebb, könnyebb, kezelése egyszerűbb
- egy ember azonos idő alatt jóval több mérést tud elvégezni
- a zavaró áramok/feszültségek hatása lényegesen kisebb

A 2. pont biztonsági szempontból különösen fontos. Mivel a méréshez NEM kell megbontani a földelőhurkot, így azt a mérés befejezésével nem kell összeszerelni. A hagyományos módszernél az összeszerelést nem tudjuk ellenőrizni, hogy a kötés átmeneti ellenállása megfelelő-e. Ennél a módszernél erre nincs szükség, így biztosak lehetünk benne, hogy ha a mérés megfelelő eredményt adott, a földelés a mérés után is biztosan ellátja életvédelmi feladatát.

Földelésiellenállás-mérő lakatfogó
Mint minden előnyös dolognak, ennek is megvan a maga hátránya. A működési elvből következik, hogy a megvalósított készülékkel CSAK olyan helyen lehet földelési ellenállást mérni, ahol a földelő- rendszer hurkot alkot, tehát pl. nem mérhető meg a földelési ellenállás olyan oszlopnál, ahol a földelés nincs hozzákötve az oszlopon futó semleges vezetőhöz.

Az ETCR 2000C földelésiellenállásmérő lakatfogó az ismertetett mérési elv megvalósításán túl több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: nagy pofanyílás 65x32 mm-es földelővezető befogásához, kis, telepkímélő fogyasztás, telepes működés, 50 mért érték tárolása, árammérés 20 A-ig, beállítható áram- és ellenállás-riasztási szintek.

Az eszköz igen jól használható villámvédelmi rendszerek ellenállásának mérésére is. Ebben az esetben a földelés biztosan hurkot képez, amennyiben az egyes földbe menő levezetések egymással is össze vannak kötve. Az, hogy a méréshez a csavaros kötéseket nem kell megbontani, külön előny. A mérés gyorsan és pontosan végezhető el minden egyes levezetőelemre.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény