FőoldalÜzletTovábbi leépítések az IBM-nél
2018. január 22., hétfő ::

További leépítések az IBM-nél

Ezúttal a globális technológiai szolgáltatások – vagyis a kiszervezés – területén. Nagyjából 30 ezer dolgozó féltheti az állását, közülük csak 9 ezer számíthat a cégen belüli áthelyezésre

Mint az Elektronet honlapján arról már írtunk, a vállalat az utóbbi években jelentős létszám leépítéseket hajtott végre. Arról azonban nem szóltak a hírforrások, hogy a cég az átlátható kommunikáció helyett burkolt leépítéseket hajt végre, a kirúgást teljesítménybeli vagy fegyelmi problémákra fogja, melynek során teljesíthetetlen célokat tűz ki, és a nem teljesítésük esetén életbe lépteti a szabályozást. Így pedig azt is el tudja érni, hogy a kirúgott embereknek ne kelljen végkielégítést fizetni vagy az elvárhatónál sokkal kevesebbet.

A The Register híre szerint újabb leépítési sorozatra készül az IBM, amelynek célkeresztjébe ezúttal a Global Technology Services (GTS) üzletág, és annak is főleg kiszervezett szolgáltatásokkal foglalkozó részlege került. Az „átcsoportosításról" szóló levelet eredetileg a csoport igazgatói kapták meg, és ennek alapján több ezer érintett lesz majd év során. A GTS összesen 103 ezer dolgozójából 30,9 ezret választana le a cég, közülük 10,9 Egyesült Államokban dolgozó munkavállalót, valamint 20 ezret a globális (többségében indiai és bangladesi) Client Innovation Centres (CIC) csoportból.

Az összes kijelölt dolgozóból ténylegesen csak 9,3 ezer számíthat "produktív átcsoportosításra" – a jövőben például az új üzletekkel, szolgáltatás igényekkel és felhő migrációval kellene foglalkozniuk. Egy céges forrás szerint azonban ezek az áthelyezések sem feltétlen jelentenek jót, mivel annak ellenére, hogy valaki megtarthatja az állását, a rákényszerített új pozícióban nem feltétlen bírja sokáig a munkát. További 10,1 ezer pozíciót egyáltalán nem fog helyettesíteni a cég, amint a munkavállalók távoznak, illetve a vállalat felmondja vagy nem újítja meg a szerződésüket. További 6 ezer fővel szeretné helyettesíteni az IBM a jelenleg kiszervezett szolgáltatásokat és alvállalkozóit. A maradék 5,5 ezer ember helyzete viszont még teljesen „megoldásra vár" – vagyis az IBM-nek egyelőre fogalma sincs mi lesz a sorsuk.

Az IBM már egy ideje átnevezésekkel palástolja a gyenge teljesítményt, így a pénzügyi negyedéves jelentésekben összemossa a sikeresebb és kevésbé sikeres üzletágak teljesítményét. Az viszont biztos, hogy a vállalatnak a tavaly októberi eredménye a 22. veszteséges pénzügyi negyedéve volt, és az IBM egyre jobban csak zsugorodik. Ezzel párhuzamosan már évek óta folyamatosan zajlik az átszervezés: cél, hogy a cég fokozatosan leépítse a kevésbé jövedelmező, hagyományosabb üzletágakat. Ennek eredményeképp az IBM-nél az elmúlt években sorra követték egymást az elbocsátáshullámok, a vállalat megvált az amerikai dolgozók többségétől. Helyettük elsősorban indiai kiszolgáló központokban dolgozó munkatársakkal bővült, majd az értékesítő csapatokat is menesztette.

Állítólag az IBM 380 ezer globális dolgozójából 122 ezer él Indiában és Bangladesben. Idén ezek szerint az elbocsátási sorozat a kiszervezett szolgáltatásokat végző indiai és bangladesi kollégákkal folytatódik, mivel az utóbbi időben már kevesebb nagyobb megrendelés érkezett, valószínűleg a csökkenő színvonalú szolgáltatás miatt.

Korábban a témában

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény