FőoldalÜzletMár jövőre közösen gyártana napelemeket a Panasonic és a Tesla
2016. október 24., hétfő ::

Már jövőre közösen gyártana napelemeket a Panasonic és a Tesla

Közösen tervez napelemet gyártani a Tesla és a Panasonic, amint a részvényesek jóváhagyják a SolarCity felvásárlását. A két cég között már van együttműködési megállapodás a Nevada államban fekvő Gigafactory kapcsán. A Tesla számára egy kézenfekvő terjeszkedési pontot jelent ez a piac, mivel az autókba szánt telepeket saját maga el tudja készíteni jó áron, másrészt a Gigafactoryban gyárott akkukat értékesíteni is tudja. Itt készülnek a háztartási használatra szánt Powerwall (7 kWh), és az ipari célokra készített Powerpack (100 kWh) akkumulátorok

Távlati terv a Tesla számára, hogy a lakossági piacon teljes rendszert tudjon nyújtani a megújuló energiaforrásokhoz. Már azt is bejelentette, hogy október végén bemutat egy prototípust a lakossági felhasználóknak tervezett, háztetőre szerelhető napelemekből. A tervek alapján a napenergia rendszerek elemei és moduljai jól fognak működni a Tesla által gyártott Powerwall és Powerpack akkumulátorokkal. Musk szerint a Panasonic már 2017-ben elkezdhetné ezeknek a napelemek gyártását a Gigafactoryban, ha a SolarCity üzletet sikerülne végre nyélbe ütni.

tesla panasonic 1

Az együttműködésnek a SolarCity beolvasztása (a céget 2,8 milliárd dollárért vásárolna fel a Tesla részvénycserével végrehajtott akvizíció keretében) jelent akadályt, azonban a részvényesek nem lelkesednek a több problémát felvető megállapodásért. Bár az Egyesült Államokban jelenleg is a SolarCity vezeti a lakossági napelemek piacát, de már régóta veszteséges, részvényárfolyama számottevően visszaesett. Ráadásul a napelemes cég alapító-vezetői Elon Musk unokatestvérei, és maga a Tesla-vezető is 22 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezik SolarCityben. Pénzügyileg a Tesla sem jeleskedik, évek óta nem termel profitot, pedig az elemzők számítása szerint 12,5 milliárd dolláros növekedésre lenne szüksége ahhoz, hogy a SolarCityvel közös terveit sikerre vigye.

Az érdekkonfliktusok és a pénzügyi kérdések ellenére az antitröszt-szabályozók határozata szerint csekély átfedés van a két vállalat üzleti tevékenységei között, és így az egyesülés nem befolyásolná egyik piacon sem a versenyt. Hogy a részvényeseket mennyire sikerült meggyőzni, november közepén fog kiderülni, mikor mindkét cég részvényesei szavaznak a felvásárlásról.

Forrás

Korábban a témában:

http://www.elektro-net.hu/rendszerintegrator/7324-elindult-termeles-tesla-oriasi-akkumulatorgyaraban

http://www.elektro-net.hu/uzlet/7249-tesla-sanghajban-epitene-fel-masodik-gigafactory

http://www.elektro-net.hu/uzlet/7326-hivatalos-tesla-megveszi-solarcity

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény