FőoldalÜzletA Tesla Sanghajban építené fel a második Gigafactory-t
2016. június 28., kedd ::

A Tesla Sanghajban építené fel a második Gigafactory-t

A Tesla magába olvasztaná a napelemeket gyártó Solar City-t is. A Bloomberg értesülése alapján Sanghaj adhat helyet a Tesla Motors új termelési központjának. A beruházás értékét a lap bennfentes forrásai 9 milliárd dollár környékére teszik. A hírek szerint a sanghaji központú – amúgy a kínai állam tulajdonában lévő – Jinqiao Group már alá is írt egy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot a Teslával a gyártóüzemek létesítményeinek felépítésről, amelyhez a felek 30-30 milliárd jüannal (nagyjából 4,5 milliárd dollárral) járulnának hozzá

Ez a kínai vállalatcsoport részéről javarészt a szükséges ingatlanterület biztosítást jelenti. A beruházás valószínűleg magában foglalja a kínai piacon működő értékesítési hálózat felállítását, töltőállomások telepítését és egy új kutatás-fejlesztési központ létrehozását is. A kínai gyártás ezen felül az árversenyben is a Tesla segítségére lesz, mivel a gyártó modelljei a 25 százalékos importilleték elkerülésével versenyképesebbé válnak az európai luxusmárkákkal és a kínai gyártású járművekkel szemben.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy a Tesla Motors 2,8 milliárd dolláros ajánlatot tett a szolártechnológiában utazó Solar City felvásárlására. Musk nem csak a Solar City elnöke de egyben mindkét vállalat legnagyobb részvényese is. Így az akvizíció célja tulajdonképpen egy olyan óriásvállalat felállítása, amely egyszerre láthatja el a fogyasztókat elektromos járművekkel, otthoni akkumulátorokkal vagy szolárrendszerekkel. Veszélyt jelenthet azonban a Solar City közel 6,5 milliárd dolláros adósságállománya, amely szintén része lenne az óriáscégnek. A Tesla Motors részvényeinek árfolyama a bejelentés napján 13 százalékot zuhant, ami nagyjából 4,3 milliárd dolláros értékcsökkenést jelent – vagyis többet, mint amennyiért a társaság felvásárolná a Solar City-t.

Musk mindezek ellenére feltételezi, hogy az elektromos autók vásárlói a szolártechnológiák iránt is érdeklődést mutatnak, amit egy összevont értékesítési hálózat ki tudna használni, kibővítve mindkét vállalat lehetséges piacát. A Solar City termékeit a jövőben ugyancsak a Tesla márkanév alatt forgalmaznák.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény