FőoldalÜzletÚszó szélerőmű farm Norvégiában
2016. május 23., hétfő ::

Úszó szélerőmű farm Norvégiában

A norvég Statoil energiavállalat megkapta az engedélyt arra, hogy a Skócia keleti partja mellett tengerfeneket használja, így megépülhet a világ első úszó partmenti szélerőmű-farmja. Ha beválik, olyan országok is telepíthetnek szélerőműveket a tengerre, amelyek partjainál a technológia eddig nem tette lehetővé az építést

A norvég vállalat által kiadott közlemény szerint a Crown Estate, vagyis a brit királyi birtokokat, ingatlanokat kezelő holding megadta a szükséges engedélyt, így a Statoil megkezdheti az építést. A parti és partközeli munkálatok várhatóan még idén megkezdődnek, a turbinákat 2017-ben szerelik fel.

A hír nem csak a norvégok számára bír nagy jelentőséggel: az úszó turbinák segítségével a mélyebb vizeken is lehetséges lesz partmenti szélerőmű-telepeket létesíteni, ami új lehetőségeket nyit meg Japán és a mediterrán országok előtt is. A Statoil már 2009-ben megkezdte a teszteket az első úszó turbinával a norvég partok mentén; a Hywind lesz az első, több turbinával felszerelt egység. A Bloomberg híre szerint Hywind projekt öt darab hat megawattos turbinából áll majd össze, amelyek a tengerfenékhez rögzített acélcsövek segítségével lebegnek majd a vízen 25 kilométerre Peterhead városától.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény