FőoldalÜzletNem jött be a PC gyártóknak az ingyenes Windows
2015. október 12., hétfő ::

Nem jött be a PC gyártóknak az ingyenes Windows

Az IDC és a Gartner elemzői szerint elmaradt Windows 10 operációs rendszer bevezetésétől várt piaci fellendülés

Egy-egy új Microsoft Windows operációs rendszer bevezetése általában fel szokta élénkíteni a személyi számítógép eladásokat. A mostani harmadik negyedévben azonban nem így történt, a Windows 10 minimális hatást gyakorolt a piaci forgalomra – illetve ha gyakorolt is pozitív hatást, az nem tudta ellensúlyozni az egyébként érezhető zuhanást. Az IDC piackutató harmadik negyedévre vonatkozó jelentése szerint az egy évvel korábbihoz képest 10,8 százalékkal, 71 millióra csökkent a személyi számítógépek, laptopok és asztali gépek értékesítése a világpiacon. A Gartner mérései ennél kisebb, 7,7 százalékos csökkenést (73,7 millióra) mutatnak.

Az IDC a forgalom növekedésének elmaradását arra vezeti vissza, hogy egyrészt a Microsoft kevés időt adott a Windows 10 operációs rendszeren futó új gépek kifejlesztéséhez, másrészt az új operációs rendszert tőle eddig szokatlan módon ingyenes frissítésként tette elérhetővé, ami kevésbé késztette a felhasználókat új gépek beszerzésére. Az ingyenesség tehát szoftveresen hiába óriási siker, a hardverben érdekelt cégek nem annyira örülnek neki.

A piaci rangsor megítélésében mindkét cég megegyezik, bár számaik némileg különböznek a harmadik negyedévi forgalomra vonatkozóan. A piacot a Lenovo vezeti, az IDC-nél 21,0 százalékos, a Gartnernél 20,3 százalékos részesedéssel. Mivel eladásai a piaci átlagnál kisebb mértékben, 4,9 (IDC), illetve 4,0 (Gartner) százalékkal csökkentek, piaci részesedése növekedett a tavalyihoz képest. Ugyanez igaz az értékesítési rangsor sorendben következő további három gyártójára is (HP, Dell, Apple), amelyek szintén növelték piaci részesedésüket, az összes többi gyártó kárára.

A legsanyarúbb sorsa az utóbbi időben a korábban igencsak népszerű PC-gyártóként működő Acernek van. A vállalat eladásai az IDC szerint az idei második negyedévben 26,9 százalékkal estek, és a harmadik negyedévben lényegében folytatódott a trend, a piackutató 25,9 százalékos visszaesést mért. Az Acert a PC-piac hanyatlása lényegében padlóra vitte, a vállalat alapítója már nagyon várja, hogy valaki felvásárolja a céget.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény