FőoldalÜzletBalzsam helyett mobiltelefon
2015. január 30., péntek ::

Balzsam helyett mobiltelefon

A vietnami vámhivatal szerint 2014-ben az ország legnagyobb exportbevételt hozó terméke a mobiltelefon és -alkatrész volt. 2014-ben Vietnam 2,14 milliárd dollár kereskedelmi mérlegtöbbletre tett szert 150,19 milliárd dollár exportbevétel és 148,05 milliárd dollár import után

Tavaly az előző évihez képest 11,1 százalékkal, 2,36 milliárd dollárral 23,6 milliárd dollárra emelkedett Vietnam mobiltelefonok és alkatrészek exportjából származó bevétele. Ez a termékcsoport adta a legnagyobb exportbevételt. Az Európai Unió 2014-ben 8,45 milliárd dollár értékben importált mobiltelefonokat és -alkatrészeket Vietnamból, 3,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebben a termékkategóriában az EU Vietnam legnagyobb kereskedelmi partnere 36 százalékos részesedéssel. Az Egyesült Államokba Vietnam mobiltelefon és -alkatrészexportja tavaly duplájára, 1,54 milliárd dollárra emelkedett.

Ezek az eredmények nem véletlenül alakultak ki. Mint arról mi is beszámoltunk az ELEKTRONETen, a komáromi Nokiából is Vietnámba vitték a gyártást és nemrégiben a Samsung épített fel egy új gyárat.

További érdekesség, hogy a harmadik helyen a számítógépek és alkatrészeik állnak 11,4 milliárd dollárral. Mindez része annak, az Ázsiát újra felfedező folyamatnak, melynek keretében az élőmunka igényes elektronikai gyártás egyre inkább Indokinába helyeződik át.

A hagyományos exportcikknek mondható textilek és ruházati cikkek a rangsorban csak a második helyen állnak 20,9 milliárd dollárral.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény