FőoldalÜzletNagyszabású kínai napelem-tervek
2014. augusztus 15., péntek ::

Nagyszabású kínai napelem-tervek

A Reuters szerint az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akar létrehozni. Ez több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített

2014 első félévében a kínai kormány összesen 3,3 gigawatt teljesítményű napelemtelepet telepített, így az ország összesen 23 gigawattnyi energiát tud termelni tisztán napelemes forrásokkal. Ehhez kell még hozzáadni a tervekben szereplő 13 gigawattot, vagyis Kína egyetlen év 80%-kal fogja megnövelni a napelemes áramtermelési lehetőségeit. Szakértők szerint Kína ezzel messze maga mögött hagyja a sokkal jobb lehetőségekkel rendelkező Egyesült Államokat, illetve a világ egyik legnapfényesebb helyét, Ausztráliát. (Az USA a legfrissebb adatok szerint 12 gigawattnyi napelemtáblával rendelkezik, Ausztrália teljesítményét 3,2 gigawattra teszik.) Globális léptékben 2013-ban a frissen telepített napelemfarmok adták a világ új áramtermelési lehetőségeinek 23 százalékát, ugyanez az adat egy évvel korábban még csak 10 százalék volt.

A jelentések szerint Kínát főleg az egyre durvuló légszennyezettségi adatok ösztönzik a váltásra, és a cél a szénerőművek teljes lenullázása. Ennek ugyanakkor komoly gazdasági következményei lehetnek, hiszen az ország népességének komoly hányada él a szénbányászatból vagy az arra telepített iparágakból. A Reuters szerint nem csak az ipari szintű telepítés halad jól: a kormány különböző kedvezményekkel próbálja ösztönözni a lakossági napelem-telepítést, és az iskoláknak, kórházaknak illetve más közintézményeknek is támogatást ad a beruházáshoz. Azok, akik amúgy üresen álló földeken, üvegházak tetején vagy tavakon hoznak létre új napelemtelepeket, szintén támogatást kapnak, de az olyan, nagy tetőfelülettel rendelkező helyszínek is előtérbe kerülhetnek, mint a repülőterek és vasúti várók. A kormány a bankokat is felkérte a megfelelő hiteltermékek kidolgozására.

Forrás

Korábban a témában:

Kínai napelemcsőd
Fokozódik a napelem-konfliktus Kína és az EU között
Augusztustól 47,6%-os vám a kínai napelemekre?

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény