FőoldalÜzletFokozódik a napelem-konfliktus Kína és az EU között
2012. július 31., kedd ::

Fokozódik a napelem-konfliktus Kína és az EU között

A kínai napelem-gyártó cégek felhívják a kínai kormány figyelmét az Európai Unió által kezdeményezett antidömping eljárásra, amely tönkreteheti őket

A Reuters beszámolója szerint eredetileg a német SolarWorld vállalat kérelmezte az Uniónál, hogy kezdjenek nyomozásba a kínai cégeknél, amelyek szerintük a piaci érték alatt árusítják a termékeiket Európában, a világ legnagyobb napenergia hasznosítási piacán. Az Európai Bizottságnak 45 napja van, hogy elindítsa vagy elutasítsa a nyomozást.

Korábban a nyugati versenytársak legnagyobb problémája az volt, hogy a kínai cégek olcsó hitelekhez jutottak, miközben az európai gyártók refinanszírozási nehézségekkel küzdöttek. A SolarWorld még májusban hasonló kezdeményezést tett az Egyesült Államokban is, hogy mintegy 31 százalékkal fogják vissza a Kínából érkező importjukat. A kínai gyártók attól félnek, hogy ha az EU követi az amerikai precedenst és antidömping-vizsgálatot indít a kínai napenergia-termékeknél, akkor a kínai iparág végzetes csapást szenvedhet. Valószínűsíthető, hogy az európai vizsgálat azonnali kínai ellenintézkedések bevezetését eredményezné az európai gyártókkal szemben. Az eljárás elindítása akár nagykereskedelmi háborút is kiválthat Kína és az EU között, ami mindkét félnek hatalmas veszteségeket okozna.

A kínai napenergia hasznosító termékek gyártóinak idegessége nem véletlen, hiszen az exportjuk 60 százaléka, mintegy 35,8 milliárd dollár értékű árucikk az EU piacán talált vevőre 2011-ben. Ráadásul az EPIA, az iparág nemzetközi szövetsége szerint tavaly a globálisan eladott szoláris termékek 74 százalékát az EU-ban állították üzembe.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény