FőoldalÜzletAugusztustól 47,6%-os vám a kínai napelemekre?
2013. július 09., kedd ::

Augusztustól 47,6%-os vám a kínai napelemekre?

Június 6-ától 11,8 százalékos átmeneti büntetővámot vetett ki az Európai Unió a kínai napelemekre, ugyanis a távol-keleti gyártók a jelentős állami támogatás révén jóval a bekerülési költségek alatt kínálják termékeiket

A büntetővám jelentős terhet ró a kínai napelem-gyártókra, melyek egyik legfontosabb piaca az Európai Unió, miután 2011-ben Kína 21 milliárd euró értékben exportált napelemeket az uniós piacra, ahol a kínai áruknak már 80 százalékos a részesedésük. Bár egyelőre 11,8 százalékos ideiglenes vámot vetettek ki, ez augusztus 6-tól átlag 47,6 százalékra emelkedhet.

A kivetett sarcot Kína protekcionista, piacvédő intézkedésnek titulálta, és válaszlépésként dömping- és szubvenciós vizsgálat indítását helyezte kilátásba az európai borok ellen. A nézeteltérések azonban egyik fél érdekeit sem szolgálják, így már megindultak a tárgyalások a helyzet tisztázása érdekében. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa a kínai kereskedelmi miniszterrel történő pekingi egyeztetése után elmondta, hogy akár már a következő hetekben megoldás születhet a helyzettel kapcsolatban, sőt kínai kollégája is optimistán vélekedett. A Bloomberg szerint bár a kereskedelmi háborúval is fenyegető konfliktus megoldásán már dolgoznak a politikusok, a kínai gyártók igyekeznek felkészülni a legrosszabb esetre is. Ennek fényében pedig a gyártást más országokba helyezik át, mely révén mentesülnek a kivetett vámok megfizetése alól. Így például a JinkoSolar Holding elhatározta, hogy Dél-Afrikában és Portugáliában épít üzemeket.

Az európai büntetővám azonban csak egy része annak, ami az utóbbi hónapokban a kínai napelemgyártókat sújtja. Többek között a szabályozói környezetben bekövetkező kedvezőtlen változások illetve a globális gazdasági növekedés visszaesése miatt is jelentős kereslet csökkenéssel kénytelenek szembenézni a gyártók.

Előző hírünk hasonló témában:

Bezárják a dorogi Sanyo napelemgyárat

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény