FőoldalÜzletBezárják a dorogi Sanyo napelemgyárat
2013. július 05., péntek ::

Bezárják a dorogi Sanyo napelemgyárat

Az MTI híre szerint szeptemberben leáll a munka a Panasonic csoporthoz tartozó Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják

A hírről először a Nihon Keidzai Simbun üzleti napilap számolt be. A lap szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő, a közelmúltban több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható. Tokió ugyanis a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelem-piacává. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szól.

A dorogi gyár eddig a Panasonic teljes napelem-termelésének mintegy 20-30 százalékát adta. A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg az összeszerelést, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsátásokra került sor. A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani. A cég állítása szerint a dolgozók elbocsátása szeptemberben a magyar jogszabályoknak megfelelően fog megtörténni.

A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény