FőoldalÜzletKínai napelemcsőd
2013. április 03., szerda ::

Kínai napelemcsőd

A cég végzetét a napelemek piacán felborult egyensúly okozta. Fizetésképtelenné vált és csődvédelmet kért a világ legnagyobb napelemgyártója, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Suntech Power Holding kínai leányvállalalata, a Wuxi Suntech, amely a termelés oroszlánrészét végzi

A cég nem tudta kifizetni a 10 napja lejárt, 541 millió dollár értékű kötvényét, az anyavállalat teljes tartozása a legutóbbi ismert adatok szerint 2,2 milliárd dollár.

 

A krach legfőbb oka, a jelentősen visszaesett kereslet: a kínai gyártók 2008–2012 között a tízszeresére duzzasztották a kapacitásukat, ám az USA-ban a palagáz kitermelésének növekedése a legnagyobb piacukon rendítette meg őket, az EU-ban pedig a megújuló energiára adott állami támogatások csökkenése mélybe vitte a keresletet. Az USA tavaly 40 százalékos büntetővámot vetett ki a kínai gyártókra, amelyek Washington szerint állami támogatással alacsonyra vitt dömpingáron árasztják el az amerikai piacot.

 

A Suntech a 2007-ben életbe lépett kínai csődtörvény próbaköve lesz, a pekingi kormány ugyanis még nem hagyott összeomlani ekkora vállalatot.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény