FőoldalÜzletAz IHS iSuppli visszavett az idei félvezető-piaci adatokból
2011. november 21., hétfő ::

Az IHS iSuppli visszavett az idei félvezető-piaci adatokból

Az ipari elemző szeptemberben még arról adott számot, hogy a 2010-es forgalomhoz képest 2,9 százalékkal nő a világ félvezető-piaca idén. Most, két hónappal később mindössze 1,2 százalékos növekedést jósolnak

A harmadik negyedév ráadásul kifejezetten erős volt az iparág számára, ekkor 3,5 százalékkal növekedett a forgalom az előző év hasonló időszakához képest. Azonban az év utolsó negyedévében várhatóan begyűrűzik az idén tavasszal lesújtó japán földrengés és cunami hatása: 2011 negyedik negyedévében 2 százalékot visszaesik a forgalom a harmadik negyedévhez képest.

A márciusi katasztrófák következményeképpen Japánban ideiglenesen szünetelt, vagy akár azóta is áll több fontos gyár működése, amelyek félvezetőket, illetve chipgyártáshoz használt kellékanyagokat állítottak elő. Az iSuppli szerint a történteket leginkább a memória-piac sínyli meg: a főként PC-kben, szerverekben használt DRAM és SRAM memória modulok terén a negyedik negyedévben akár 15 százalékos bevétel-kiesés is elképzelhető. Jelentősen visszaesett a szigetország közlekedési hálózatának hatékonysága is, így a továbbra is működő üzemekből is csak jóval lassabban és kisebb adagokban kerültek az alkatrészek a gyártókhoz és közvetve a vásárlókhoz.

Az egyedüli növekedést a képalkotási folyamatokban használt szenzorok és a NAND Flash memóriák produkálják, ezek akár 15 százalékot is meghaladó növekedést produkálhatnak idén - ez főként a növekvő számú, kamerákkal is felszerelt okostelefonoknak, valamint a Flash-háttértárakkal szerelt tableteknek köszönhető.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény