FőoldalÜzletBefejezi az LCD-panelek gyártását a Sony?
2011. november 04., péntek ::

Befejezi az LCD-panelek gyártását a Sony?

A legfrissebb, állítólag bennfentesektől származó információk szerint a Sony kihátrál a Samsunggal 2004-ben közösen alapított LCD-paneleket gyártó cégéből, az S-LCD-ből. A japán konszern az okostelefonokra akar összpontosítani

Az elmúlt hónapok eseményeiből úgy látszik, komoly stratégiaváltás zajlik a Sonynál. Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy a Sony kivásárolja részesedéséből az Ericssont, így japán kézbe került a Sony-Ericsson mobiltelefon-gyártó cég. A japán konszern 1,05 milliárd euró készpénzt fizet a 2001-ben létrehozott közös vállalat 50 százalékáért, amiért birtokába kerülnek a mobilgyártáshoz szükséges szabadalmak. A felek ezen felül kötnek egy kölcsönös licenchasználati szerződést is. A Sony így egyesítheti tévé-, laptop-, táblagép- és videojáték-üzletágát a mobiltelefonokkal, ezáltal összefüggő, az eszközök közt átjárást biztosító kínálattal jelenhet meg a fogyasztók előtt.

A mostani hír szerint a Sony eladná az S-LCD-ben meglévő 50 százalékos tulajdonrészét a Samsungnak. Miután az LCD-kijelzőkbe beépített panelek ára folyamatosan csökken, az LCD-kijelzőkből globális túlkínálat van és a Sony csökkenteni akarja a költségeit, így a döntés kézenfekvőnek tűnik. A cég részvényei nemrég 24 éve nem látott mélységbe zuhantak.

A hírt egyébként egyelőre sem a Sony, sem a Samsung illetékesei nem kommentálták. Az együttműködés végéről már júliusban írt a Chosun Ilbo nevű dél-koreai lap, akkor azonban a japán konszern cáfolta az információt. Az S-LCD gyártási kapacitásának bővítését a japán vállalat 2004 és 2009 között 130 milliárd jennel (1,21 milliárd euróval) támogatta. A Sony a jövőben ugyanakkor továbbra is piacra dob majd LCD-televíziókat. Mindazonáltal a hírrel összefüggésben az elemezők úgy vélik, a Sony minél előbb meg akar szabadulni az S-LCD-től és a folyamatot az idei év végéig le akarja zárni, hogy utána teljesen az okostelefonokra összpontosíthasson.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény