FőoldalÜzletTovább darabolnák a Sonyt
2019. június 21., péntek ::

Tovább darabolnák a Sonyt

Daniel Loeb tőkealapja sem a szavait, sem az eszközöket nem válogatja meg

A múlt héten nyilvánosságra került információk alapján a Sony részvények egy jelentős részét magáénak tudó Third Point tőkealap komoly nyomásgyakorlásba kezdett, melynek célja a japán vállalat feldarabolása. A Third Point jelenleg nagyjából 1,5 milliárd dollár értékű részvénypakkot birtokol a Sonyban, így a véleményüket már csak ezért sem lehet figyelmen kívül hagyni a menedzsmentnek. Az alap mögött álló és az akciót kezdeményező Daniel Loeb nem először próbálja a neki tetsző irányba alakítani a világ egyik legrégebbi technológiai cégét.

Loebék azt szeretnék elérni, hogy a félvezetőgyártás leválasztódjon a portfólió szórakoztatóipari elemeiről, és a Sony a továbbiakban csak utóbbiakra koncentrálna. A tőkealap úgy érvel, hogy a jelenlegi struktúra túlságosan átláthatatlan és bonyolult, ami gátat szab a részvényárak emelkedésének. Szerintük a papírok nem feltétlenül üzleti okok, hanem részben a komplex szervezeti felépítmény miatt alacsonyabbak annál, mint amennyit ténylegesen ér a teljes csomag. Ennek a helyzetnek a felszámolása pedig minden tulajdonos alapvető érdeke.

A félvezetőket előállító részleg Loeb szerint a befektetők többségénél mellékes kategóriába tartozik, ezért azt egy Sony Technologies elnevezésű külön cégbe pakolná. A pénzügyi, befektetési részlegek leválasztásával megmaradó, lecsupaszított Sonya világ vezető szórakoztatóipari cégévé válhatna a konzoljának, a film- és sorozatokat előállító divíziójának, illetve a zeneiparban elfoglalt erős pozíciójának köszönhetően.

A cégvezetés japános udvariassággal reagált az akcióra. A közlemény szerint a befektetői véleményeket rendkívül komolyan veszik és azon vannak, hogy "konstruktív párbeszédet" folytassanak a részvényesekkel. A konkrét tárgyalásokkal kapcsolatos részleteket azonban nem kívánt nyilvánosságra hozni a vállalat. Ugyanakkor lapértesülések szerint a Sony a Goldman Sachs szakembereinek segítségét kérte, a Third Pointtal kapcsolatos ügy megoldásában.

Egyelőre nem világos, milyen irányt fog venni a történet, ám a befektetői reakció meglehetősen beszédes: a cég papírjai pénteken 4 százalékot emelkedtek.

Korábban a témában

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény