FőoldalKonstruktőrPIC32MM, magfüggetlen perifériákkal
2016. november 07., hétfő ::

PIC32MM, magfüggetlen perifériákkal

A kis fogyasztású, költséghatékony PIC32MM mikrovezérlő-család impozáns, 32 bites megoldást nyújt minimális költségkerettel, fogyasztással és méretben. Ez az első 32 bites mikrokontroller-család a Microchip kínálatában, mely magfüggetlen perifériákkal is rendelkezik

A mai, beágyazott alkalmazások tervezőinek az IoT, a fogyasztási cikkek, az ipari berendezések és a motorvezérlés területein olyan rugalmas mikrovezérlőkre van szüksége, melyek kevesebbet fogyasztanak, költséghatékonyabbak és kisebb méretűek elődjeiknél. Annak érdekében, hogy ezeknek a kihívásoknak meg tudjon felelni, a Microchip bejelentette a kis fogyasztású és alacsony költségű 32 bites processzorok új generációját. A PIC32MM áthidalja az űrt a kis fogyasztással rendelkező, népszerű PIC24F és a költséghatékony PIC32MX eszközök között.

Ezek az új, nagy teljesítményű eszközök számos, az alkalmazásának igényeihez illeszkedő funkciót kínálnak. Tápfeszültség-tartományuk 2 volttól 3,6 V-ig terjed, és 16 KiB, 32 KiB, ill. 64 KiB Flash memóriával rendelkeznek. Azoknak az alkalmazásoknak, amelyeknek hosszabb telepélettartamra és kisebb méretre van szükségük, a PIC32MM eszközök 500 nA nyugalmi áramfelvételt és 4×4 mm méretű tokozást kínálnak. A beépített magfüggetlen perifériák tehermentesítik a processzort, és csökkentik energiaigényét, miközben rugalmasabb rendszertervezést tesznek lehetővé. Az összes digitális periféria csatlakozik a Peripheral Pin Select (PPS) modulhoz, mely egyszerű láb-összerendelést biztosít. A család további jellemzője a MIPS microAptiveTM magja a microMIPSTM utasításkészlettel, mely az optimális kódsűrűség érdekében kombinálja a 16 és 32 bites utasításokat. Ennek köszönhetően ezek az eszközök 79 CoreMarkTM-értéket is elérnek 25 MHz-es működéssel. Az árnyékregiszterek pedig gyorsabb megszakítás-válaszidőt biztosítanak.

Kis fogyasztás

A PIC32MM-család kis fogyasztásra optimalizált telepes alkalmazásokhoz. Ennek köszönhetően nagyon alacsony alvó és készenléti üzemmódokat kínál, amiben a hordozható alkalmazások a legtöbb időt töltik. A legalacsonyabb alvó üzemmódban mindössze 500 nA a fogyasztása, és az RTCC működése közben is kevesebb mint 2 µA.

Alacsony költség

Miközben az árakat illetően az általános felhasználású mikrokontrollerek esetében az ipar jelentős nyomásnak van kitéve, a PIC32MM-család a legszigorúbb büdzsé-elvárásoknak is eleget tesz.

Kicsi és változatos tokozások

A PIC32MM-sorozat tagjai 20, 28 és 36 lábú tokozásban készülnek, olyan kis méretben is, mint a 4×4 mm-es 20-QFN és 28-uQFN változat. Prototípus készítéséhez a 64 KiB Flash memóriával rendelkező típus 28-SPDIP tokban is elérhető.

Magfüggetlen perifériák

APIC32MM az első PIC32-család, mely a Microchip egyedi, magfüggetlen perifériáit tartalmazza. A processzormag tehermentesítését és a fogyasztás csökkentését a 12 bites A/D konverter (ADC), komparátorok, RTCC, Watchdog Timer (WDT), konfigurálható logikai cellák (CLC), ill. rugalmas impulzusszélesség-modulációs (PWM) és időzítőmodulok segítik.

A többkimenetes Capture Compare PWM (MCCP) sokféle módon konfigurálható. Használható akár 6 PWM-kimenetként vagy két 16 bites időzítőként, vagy egy 32 bites időzítőként, vagy bemeneti capture-, ill. kimeneti compare-üzemmódban. A PWM felbontása 21 ns-ig növelhető, és komplemens kimenet használatát is lehetővé teszi. Az MCCP periféria a rendszer-órajelnél gyorsabb működésre is képes és a processzor alvó üzemmódja közben is működhet. Ha nincs szükség PWM perifériára, az MCCP időzítőként is használható. Ezzel a lehetőséggel összesen akár 7 db 16 bites időzítő is rendelkezésre áll.

chipcad 16 6 1

MPLAB Code Configurator

Ha készen áll a PIC32MM-sorozat használatára, az MPLAB X fejlesztőkörnyezethez ingyenesen letölthető MPLAB Code Configurator plug-in könnyű perifériainicializálást, eszközkonfigurációt és lábösszerendelést tesz lehetővé. A vizuális megjelenítésnek köszönhetően mindez még egyszerűbb. A segédeszköz egy kattintásra legenerálja a könnyen olvasható forráskódot, jelentősen csökkentve a fejlesztési időt.

További információért látogassa meg a PIC32MM-család oldalát, ahol többet tudhat meg az eszközökről, és hasznos anyagokat talál következő projektjének tervezéséhez.

A PIC32MM eszközök már elérhetőek.

További információk

A forgalmazó, ChipCAD Elektronikai Disztribúció Kft. honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény