FőoldalKonstruktőrAlacsony impedancia, hosszú élettartam – Panasonic elektrolit kondenzátorok: Válassza a jól bevált minőséget és kompakt méretet!
2024. június 19., szerda ::

Alacsony impedancia, hosszú élettartam – Panasonic elektrolit kondenzátorok: Válassza a jól bevált minőséget és kompakt méretet!

Az elektrolit kondenzátorok nevüket annak az anyagnak köszönhetik, amelyből az egyik elektróda készült. A fém (például alumínium) elektróda mellett egy elektrolitikus elektróda található. A lemez felületére felvitt vékony oxidréteg szigetelőként működik. Az elektrolit kondenzátort nagy kapacitás jellemzi, miközben mérete kicsi, ami egyben nagy előnye is. A polaritás miatt a kondenzátor megfelelő működése csak akkor lehetséges, ha meghatározott tájolásban van csatlakoztatva. Mit jelent ez? Azt, hogy az egyik érintkező, az úgynevezett anód, nagyfeszültségre csatlakoztatható.

Elektrolit kondenzátorok

Az elektrolit kondenzátorokat tehát az anyaguk alapján osztályozzuk. A különbség az, hogy minden egyes kondenzátortípus esetében a két burkolat közül az egyik egy adott anyagból készül. Az alumínium kondenzátorban a vezető lemezek alumíniumcsíkokból állnak – egy pozitív és egy negatív –, amelyeket egy elektrolittal telített anyag választ el egymástól. Az ilyen elemek kapacitása 100 nF és 1 F között mozog.

Az elektrolit kondenzátorokat gyakran használják az ipar számos igényes ágazatában, például katonai vagy orvosi eszközökben, de az audioberendezésekben is. A hibrid megoldások az elektrolit kondenzátorok érdekes fejlesztései. A gyorsan fejlődő számítástechnika igényeire válaszul olyan alkatrészeket terveztek, amelyeket nagy stabilitás és az áramerősség túllépésével szembeni ellenállás jellemez. Ezek a kis méretű kondenzátorok nagyon alacsony és magas hőmérsékleten is képesek működni. Az elektromos túlterheléssel szembeni ellenállásuk miatt tökéletes választást jelentenek a nagy indítási teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz.

A polimer kondenzátorokat is érdemes megemlíteni, mivel a folyékony és szilárd elektrolit hibridjének és az alumínium katódnak köszönhetően alacsony ESR-értéket lehet elérni, miközben a kapacitás nagy marad. A kapacitás nagyfokú stabilitásával, még alacsony hőmérsékleten is, ezek a megoldások sokkal jobban teljesítenek, mint a hagyományos kondenzátorok. A polimer komponensek magas működési frekvenciák esetén is megfelelő választást jelentenek. Robusztusságuknak és magas zajtűrésüknek köszönhetően élettartamuk viszonylag hosszú, és ennek következtében jelentősen javul a működési stabilitás és az alaplap tartóssága is, amelyre az alkatrész beépítésre kerül.

Panasonic elektrolit kondenzátorok

A Panasonic globális cég, a tágan értelmezett elektronikai piac egyik vitathatatlan vezetője. A több mint százéves hagyományokkal és tapasztalattal rendelkező vállalat rendkívül széles portfólióval rendelkezik, amely a háztartási készülékeket, az autóipart, az ipari megoldásokat, valamint kamerákat, televíziókat, audiorendszereket és -készülékeket, légkondicionálókat, hőszivattyúkat és még sok mást is magában foglal. A Panasonic Industry választékában többek között a jól bevált elektrolit kondenzátorok is megtalálhatók, amelyekről a következőkben részletesebben is szó lesz.

A TME katalógusában SMD- és THT-szerelésű elektrolit kondenzátorok is szerepelnek. A több mint ezer tételes kínálatból biztosan ki tudja választani a megfelelő megoldást bármilyen alkalmazáshoz. A termék kiválasztásakor érdemes néhány különösen fontos paraméterre odafigyelni:

  • Kapacitás [F] – a TME katalógusában szereplő elektrolit kondenzátorok kapacitástartománya 22 μF és 22 mF között mozog.
  • Üzemi feszültség [V] – 4 és 450 V DC között;
  • Üzemi hőmérséklet [°C] – – 55 °C és 105 °C között, ami megerősíti a különösen zord üzemi körülményekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességet;
  • Élettartam [h] – A Panasonic kondenzátorokat nagyon hosszú élettartam jellemzi, amely akár a 10 000 óra folyamatos üzemidőt is elérheti.
  • Alacsony ESR (Equivalent Series Resistance) – az ilyen kondenzátorokat alacsony impedanciájú alkatrészeknek nevezik. Az alacsony egyenértékű soros ellenállásnak köszönhetően nem melegednek annyira, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb kondenzátorszerkezetek kínálhatók ugyanolyan kapacitással, mint a piacon kapható klasszikus megoldások.
  • AEC-Q200 szabványnak való megfelelés – A Panasonic termékek megfelelnek egy szigorú szabványnak, amely megerősíti az autóiparban a passzív alkatrészekre, azaz ellenállásokra, kondenzátorokra, indukciós tekercsekre stb. vonatkozó ellenállási és megbízhatósági szabványoknak való megfelelést.

Az alacsony ESR-technológiával készült SMD elektrolit kondenzátorok érdekes termékcsoportot alkotnak. Az FH sorozat EEEFH1A561L modellje újonnan érkezett a TME katalógusába, és jó példa az SMD elektrolit kondenzátorok családjába tartozó alkatrészre. A gyártó szerint akár 10 000 órás élettartamot is bír.

Érdemes megjegyezni, hogy a kialakítást úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a forrasztást magas hőmérsékleten és a közvetlenül a NYÁK-ra történő szerelést. Fontos még, hogy az SMD kondenzátorok nagyon hatékonyan vezetik el a hőt, így széles hőmérséklet-tartományban, –55 és 105°C között működhetnek. E modellnek a kapacitása 560 μF, ±20%-os tűréssel, a kondenzátor működési feszültsége pedig 10 V DC. Kis méretüknek köszönhetően ezek a Panasonic kondenzátorok a legkisebb elektronikus áramkörökben is alkalmazhatók.

Ennek a termékcsaládnak a megoldásai nagyon alacsony impedanciával rendelkeznek. Ebben a konkrét esetben ez mindössze 0,2 Ω. Ahogyan az az első osztályú termékekhez illik, ezek is megfelelnek a fent említett AEC-Q200 szabványnak.

EEEFH1A561L elektrolit kondenzátor

Válasszon bevált megoldásokat!

Az elektrolit kondenzátorok az elektronikai piacon kapható passzív alkatrészek rendkívül fontos csoportját alkotják, amelyeket szinte minden elektronikus eszközben használnak. Létfontosságú funkciót töltenek be az áramhullámzás szűrésében és eltávolításában, illetve a zaj csökkentésében. A figyelemre méltóan széles körű megoldások miatt fontos, hogy kövesse a gyártó műszaki specifikációit az alkalmazáshoz legmegfelelőbb alkatrész kiválasztásakor. Nagyon fontos a tanúsított és bevált kondenzátorok használata is, amelyek paraméterei megfelelnek a specifikációnak, garantálva a megbízható és stabil működést. Kétségtelen, hogy a Panasonic elektrolit kondenzátorai pontosan ilyen alkatrészek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény