FőoldalKonstruktőrRECOM miniatűr konverterek a RAC termékcsaládból
2024. szeptember 15., vasárnap ::

RECOM miniatűr konverterek a RAC termékcsaládból

A RECOM elektronikus és elektromechanikus berendezések tápellátási megoldásainak széles választékáról ismert vállalat. Integrált invertereket szállít ipari, fogyasztói (fogyasztói elektronika/fehéráru) és egyéb alkalmazásokhoz (közlekedés, közterület-automatizálás stb.)

A közvetlenül a NYÁK-ra történő beépítésre tervezett miniatűr áramkörök a RECOM termékkínálatának jelentős részét képezik. Több tucat sorozatban kaphatók, „RAC” kezdetű cikkszámokkal, amelyek univerzális, akár 40 W-os komponenseket tartalmaznak. Mivel a RECOM átalakítók nagy népszerűségnek örvendenek ügyfeleink körében, úgy döntöttünk, hogy áttekintést adunk az elérhető terméksorozatokról. Azok a rendszertervezők, akik egyszerű kivitelezésű, ugyanakkor robusztus és stabil tápellátási rendszereket keresnek, több mint valószínű, hogy találnak itt olyan termékeket, amelyek megfelelnek az adott projekttel kapcsolatos követelményeiknek.

Elektromos teljesítmény

A RAC termékcsalád AC/DC átalakítókat tartalmaz, amelyek egyenáramú tápellátással (DC/DC) rendelkeznek. A bemeneti feszültségtartomány 80–264 V és 85–528 V (AC) és 100–318 V és 120–750 V (DC). Ez azt jelenti, hogy hatékonyan közvetlenül a hálózatról vagy egy- és háromfázisú egyenirányítókról táplálhatók.

Az átalakító teljesítménye 1 W és 40 W között van (akár 87%-os hatásfokkal), és a kiválasztott 15 W-os, 20 W-os és 25 W-os modellek 3 A-t meghaladó áramot szolgáltatnak (5 V-on). Az ilyen jellemzők lehetővé teszik a RAC áramkörök használatát nemcsak diszkrét elektronikai áramkörökben, hanem nagyobb terhelések működtetésénél is, például távközlési berendezések és kisméretű robotok által támogatott rendszerekben, valamint ipari meghajtók és vezérlők esetén. Vegye figyelembe, hogy a RECOM és a TME termékválasztéka költséghatékony, miniatűr 3,3 V-os (DC) konvertereket is tartalmaz, azaz tipikus tápfeszültséggel számos mikroprocesszoros rendszerhez, beleértve a népszerű Microchip vagy ESP32 mikrokontrollereken alapuló modulokat is.

Egyes RAC-termékek olyan konvertereket tartalmaznak, amelyek két szimmetrikus kimenettel rendelkeznek, azaz pozitív és negatív földelés. Az ilyen termékek számos jeláramkör, például rádióerősítők, valamint audio- és mérőeszközök tervezését egyszerűsítik.

Miniatűr 5 W AC/DC átalakítók 25,4 x 25,4 footprinttel

Érdemes kiemelni azt a tényt is, hogy a RECOM konverterek stabil feszültséget szolgáltatnak minimális interferenciaszint mellett. Ezekre a termékekre jellemző még a nagyon alacsony (tíz mW nagyságrendű) fogyasztás terhelés nélkül. Legtöbbjük beépített EMC szűrővel rendelkezik, vagyis olyan áramkörrel, amely korlátozza a hálózatba továbbított zavarokat, valamint immunissá teszi az alkatrészeket a bemeneti feszültség zavaraival szemben.

Védelmek

A RECOM konverterek másik fontos jellemzője a magas védelmi szint. Az itt bemutatott termékek többsége három alapvető beépített védőelemet tartalmaz. Először is fontos az OPP (Over Power Protection) funkció, ami egy túlterhelés elleni védelmi áramkör, amely megvédi az átalakítót a túlzott áramot okozó terhelés csatlakoztatásából eredő sérülésektől. Ilyen esetben a RAC áramkörök automatikusan leválasztják a kimenetet, hogy elkerüljék az állandó meghibásodást (mind a tápegység modul, mind a csatlakoztatott komponens esetében). Az SCP (Short Circuit Protection) funkció a rövidzárlatok megelőzésére hasonló elv szerint működik. A bemeneti oldalon a RAC áramkörök OVP (Over Voltage Protection) funkcióval rendelkeznek, amely csökkenti a túlfeszültség hatását (feszültségcsúcsok/növekedés) a tápvezetékben. Védi mind az átalakítót, mind a csatlakoztatott alkatrészeket. A RAC kialakítás 3000 V és 5400 V közötti névleges szigetelést is tartalmaz (modelltől függően).

Házak, méretek és kivezetések

A legtöbb esetben a RAC konvertereket PCB-szerelésre tervezték. Átmenő furat szereléshez szükséges vezetékekkel vannak ellátva, hogy megkönnyítsék a beszerelést a hálózati feszültségű áramkörökbe (amely nagy érintkezési felületet igényel). Ezek az alkatrészek rezgés- és ütésállóságot mutatnak, ami alkalmassá teszi őket mobil eszközökhöz vagy ipari gépekhez kapcsolódó alkalmazásokhoz. A RECOM emellett előre telepített bemeneti és kimeneti vezetékekkel felszerelt átalakítókat is kínál, amelyek megkönnyítik a telepítést a kevésbé tipikus elrendezésekben.

RAC átalakító gyárilag szerelt kimeneti és bemeneti vezetékekkel

A kompakt, integrált kialakítás a RAC termékek egyik legfontosabb jellemzője. Az itt bemutatott legkisebb RECOM konverterek 25,4 x 25,4 x 16,5 mm-es házakba vannak tervezve, a legnagyobbak (30 W és 40 W) méretei pedig 89 x 64,1 x 25 mm. Nem igényelnek külső alkatrészeket. Mindezek a tulajdonságok a nagyon is szükséges tápellátási áramkör miniatürizálást eredményezik, ami megkönnyíti az integrálást a tervezett eszközbe. Ez jelentős leegyszerűsítést jelent a gyártási folyamatban (kis mennyiségben és tömeggyártásban is), és csökkentett gyártási költségeket is eredményez.

Az elérhető terméksorozatok áttekintése

A TME által kínált RAC termékcsalád 44 különböző konverter sorozatot tartalmaz. A gyártói cikkszámok a termék alapvető tulajdonságait jelölik, pl. maximális teljesítmény (a „RAC” utáni első számjegy) és a kimeneti feszültség (a kötőjel után két számjegy). Az egyes sorozatokban található termékek képességeivel kapcsolatos szakértelem azonban minden bizonnyal segít a megfelelő termék kiválasztásában.

Az alábbiakban áttekintést talál az egyes alcsoportok alapvető paramétereiről, részletezve azok elektromos specifikációit és méreteit.

Forrás: www.tme.eu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény