FőoldalÜzletEgységes mobilcsatlakozók: az EP már megszavazta
2020. február 06., csütörtök ::

Egységes mobilcsatlakozók: az EP már megszavazta

Újra az Európai Parlament elé került a mobileszközök egységes töltőcsatlakozóinak kérdése. Az EP ismét megszavazta a különféle töltőportok, csatlakozók szabványosítását. A következő lépésben az Európai Tanács elé kerül a javaslat

Az 582-40 arányban jóváhagyott javaslat szerint a legkülönfélébb eszközök, például okostelefonok és táblagépek gyártóinak kötelezően USB-C portot kell majd használniuk a termékeiken az áramellátás vagy akkutöltés céljából. Ennek elsődleges oka, hogy a töltőcsatlakozás szabványosításával jelentős mértékben csökkenthető Európában a kukába dobott elektronikus hulladék mennyisége, a gyártóknak nem kellene új kábelt és töltőt adniuk a termékeikhez. A fogyasztóknak nem kell az új készlékkel együtt ismét új töltőt vásárolni, gond nélkül tölthetik majd például az új telefonjukat a már meglévő töltőjükkel és kábelükkel. Így pénzt takaríthatnának meg, és jelentősen csökkenne a kihajított veszélyes hulladék mennyisége. Természetesen a kizárólag vezeték nélkül tölthető eszközökre nem lesz muszáj USB-C portot tenni a szabályozás miatt.

Az USB-C port használatára való átállásnak csak az Apple próbált minden lehetséges módon keresztbe tenni, hiszen a szabályozás értelmében kénytelen lesz befejezni a saját tervezésű Lightning csatlakozójának a használatát, és átállni az USB-C kapura. A Lightning valójában nem egy szimpla csatlakozó, hanem egy óriási bevételi forrás az Apple számára: ezen keresztül adóztatja meg kíméletlenül az olyan gyártókat, amelyek kiegészítőket gyártanak a termékeihez. Nem véletlenül próbálkozott meg minden eszközzel a cég: az USB-C lehetővé teheti, hogy bármely gyártó az engedélye nélkül kiegészítőket készítsen az iEszközökhöz, azaz nem lenne képes licencdíjat beszedni a kiegészítők után.

Normál ügymenet esetén az Európa Tanács júliusban szavazhatja meg majd a javaslatot, és a türelmi időt követően ténylegesen életbe léphet a szabályozás. Akkortól kezdve nem lehet majd nem USB-C-n keresztül tölthető terméket piacra dobni.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény