FőoldalKonstruktőrBeltéri helymeghatározás beaconokkal
2015. december 08., kedd ::

Beltéri helymeghatározás beaconokkal

Drámai változások, gigantikus lehetőségek – a szakemberek kijelentései valami hatalmasat sejtetnek. Pedig az eufória oka egészen kicsi: a beacon mérete mindössze 20 mm! Ennek ellenére tud valamit, amit más technológiák nem: deciméterpontos helymeghatározást tesz lehetővé épületeken belül is. A beaconok elődjét az Apple alkotta meg, a referenciakészletet pedig a Nordic Semiconductor kínálja

A beaconok segítségével nemsokára okostelefonnal lehet navigálni az utasokat a repülőtereken a megfelelő terminálhoz, a buszmegállókban megtudhatják a várakozók, mikor jönnek a következő buszok, és azt is, hogy késnek-e. A múzeumban járva nemcsak a művészre és a műre vonatkozó tudnivalók jelennek meg a tableten, hanem egy kvízjáték is a gyermekek számára. A szupermarketben a vásárló a sajtpultnál a sajtokra vonatkozó különleges kínálatot ismerheti meg, a kolbászpultnál pedig a kolbászokét. Az allergiások az összetevőkről kapnak adatokat, az édesszájúak pedig az édességosztály specialitásairól. Ezután a rendszer ahhoz a kasszához irányítja a vásárlót, amelyiknél a legkevesebbet kell várakoznia. Otthon pedig az okostelefon automatikusan összekapcsolódik a televízióval, úgy, hogy azt a telefonról lehet kezelni; a hálószobában aztán automatikusan átkapcsol csendes üzemmódra. A ház elhagyásakor, amikor az okostelefon elveszíti a kapcsolatot a beaconokkal, kikapcsolnak a lámpák, és bekapcsol a riasztóberendezés.

A beaconok az iparban jelenleg idő- és helymeghatározásra, a munkatársak gépek működtetéséhez szükséges azonosítására, értékes gépek, készülékek vagy anyagok lopás elleni védelmére, valamint kezelési utasítások és hibajelentések biztosítására is szolgálnak.

A beaconok már nemcsak a jövő víziói, hanem egyre gyakrabban a mindennapok realitásai is. Az Apple a Burger Kinghez és a Starbuckshoz hasonlóan már ellátta üzleteit az USA-ban ezekkel a miniadókkal, a marseille-i „Les Terrasses du Port” bevásárlóközpont a 250 beaconnal – saját szavai szerint – „Európa legnagyobb beacontelepítését” valósította meg. Az MLB, az amerikai baseball-liga, stadionjaiban helyezte el őket, pl. azért, hogy jobb ülőhelyekre irányítsa szurkolóit, és PayPalt is használ, hogy fizetési szolgáltatásokat nyújthasson a valóságos világban is.

Bluetooth Low Energy-alapú fényjelek

A beaconok (a beacon angolul „jelzőtüzet” jelent) olyan kis transzmitterek, amelyek a Bluetooth Low Energy (BLE) technológián alapulnak. A protokoll energiahatékony rádiós üzemmódot tesz lehetővé, így egy CR1632 gombcella hónapokig el tudja látni a beacont árammal. Azonosítóját (ID) mintegy 100 m hatótávolságban küldi a vevőkészülékhez – ami egy okostelefon vagy valamilyen kézi készülék, de akár olyan jármű vagy gép is lehet, amelyet elláttak a megfelelő Nordic chippel. A vevőkészülék egy alkalmazáson vagy közvetlen szolgáltatáson keresztül hívja le a beacon ID-jével összekapcsolt információt a cloudból. Ezek lehetnek adatok, amelyek aztán megjelennek az okostelefon kijelzőjén, vagy műveletek, amelyeket a vevőkészülék végrehajt: pl. internetes oldal vagy űrlap megnyitása, a beállítások megváltoztatása, esetleg WLANvagy GPRSkapcsolat létesítése.

Komplett megoldás saját fejlesztésekhez

Annak érdekében, hogy a fejlesztőket támogassa saját ötleteik megvalósításában, a Nordic Semiconductor az nRF51822 Bluetooth Smart Beacon készlettel jelent meg a piacon. A készlet Apple iBeacon standardot használ, iBeacon-alkalmazások mellett azonban felhasználói beaconalkalmazásokat is lehetővé tesz iOS-es vagy androidos okostelefonok számára is.

A készlet komplett, hardverből és szoftverből álló megoldást tartalmaz: a beacon a ma piacvezető nRF51822 Bluetooth Smart és Nordic 2,4GHz-SoC multiprotokollon alapul. Androidhoz a Google Play Store-ban rendelkezésre áll az ingyen telepíthető „nRF Beacon App”, Apple-hoz pedig a Nordic weboldalán, a http://www.nordicsemi.com/eng/Products/nRFready-Demo-APPS/nRF-Beacon-for-iOS alatt áll rendelkezésre az alkalmazás.

Előre telepített alkalmazási szcenárióként mindkettő tartalmaz egy művészeti galériát. Ezt a fejlesztők gyorsan és egyszerűen átalakíthatják, úgy, hogy Mona Lisára vonatkozó információk helyett pl. egy présgép kezelési utasítása jelenjen meg az okostelefonon.

A firmware Nordic forráskód formájában áll rendelkezésre. Ez lehetővé teszi példák elkészítését, amelyekkel aztán a fejlesztők tesztelhetik saját termékötleteiket. Az nRF51822 készlet Over-The-Air Device Firmware Upgrade-je (OTA-DFU) a beacon firmware terepen való frissítését is lehetővé teszi. Az S110 SoftDevice-nak az nRF51822 számára készült 7.0-ás verziójával – az alternatív, statikus ROM/OTP-alapú, vezeték nélküli ULP SoC-kkel ellentétben – flexibilis firmware-frissítések is lehetségesek. Ennek köszönhetően a készülék saját vezeték nélküli kapcsolatával nemcsak részleges frissítések és hibaelhárítások végezhetők el, hanem az nRF51822 alkalmazásainak, valamint protokoll-vermének teljes frissítése is. Annak érdekében, hogy a tiszta adatcsere mellett a helyzetmeghatározás is lehetséges legyen, a Nordic az S110 SoftDevice Proximity Service-ét választotta. Ez az nRF51822 transzmitter Received Signal Strength Indication (RSSI) értékeinek segítségével határozza meg a vevőkészüléktől való távolságot.

Ezekkel a jellemzőkkel a beacontechnológia számtalan új alkalmazással, ésszerűen egészíti ki az olyan, vezeték nélküli technológiákat, mint pl. az NFC, a WiFi és a GPS. Ugyanis ezektől eltérően a beaconok deciméter-pontosságú helymeghatározást tesznek lehetővé épületeken belül is. Ez az adatvédőket is harcba hívja, akiknek eggyel több oka van arra, hogy óvjanak az „üvegemberektől”. A felhasználó azonban maga döntheti el, hogy melyik alkalmazást szabad használnia a beacontechnológiának. Ezenkívül minden okostelefon-használó helye meghatározható GPS-szel vagy a cellás mobilhálózat segítségével – ami azonban csak nagyon keveseket tántorít el attól, hogy okostelefont használjanak. Így végül is az alkalmazások használati értéke fogja eldönteni, hogy a beaconok jelzőtüze milyen messzire és meddig fog sugározni.

A Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Bernd Hantsche

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény