2014. május 16., péntek ::

RFduino

– több, mint egy Bluetooth 4.0 csatlakozású, parányi számítógép. Megjelent az Arduino nyílt forrású platform sziporkázó alternatívája, az RFduino. A vezeték nélküli csatlakozásra képes mikrovezérlő még az ujjbegynél is kisebb méretű, és a Bluetooth SMART READY logóval ellátott okostelefonokkal, táblaszámítógépekkel és laptopokkal képes kommunikálni

A fejlesztők az RFduino segítségével pillanatok alatt felépíthetnek egy rendszert, amely képes átvinni az adatokat az érzékelőről egy laptopra vagy más, Bluetooth-képes eszközre, vagy az RFduinóhoz csatlakoztatott periféria-okostelefonon keresztül vezérelhető. A sorozatgyártásra – a követelményektől függően – különböző modulokat és chipeket kínál a Rutronik

Az SMT-kivitelű modell műszaki megnevezése RFD22301. Ezen kód mögött egy 15×15 mm-es, integrált analóg-digitális átalakítóval, 2,4 GHz-es antennával, hét GPIO-val, SPI-vel, I²C-vel és UART interfésszel rendelkező, kis RISC számítógépmodul rejtőzik. Az Arduino IDE-nek és az RFduino operációsrendszer-bővítésnek köszönhetően a beépített vezeték nélküli adóvevő teljes értékű Bluetooth 4.0 Low Energy kommunikációs egységgé válik. Egy ARM Cortex M0 32 bites mag, 16 kiB RAM és 256 kiB flash-kártya végzi a wireless stack-ek és az alkalmazásspecifikus programok feldolgozását. Az Európában, az USA-ban és Kanadában érvényes tanúsítványoknak köszönhetően a modul kis és közepes mennyiségű gyártásra is kiválóan alkalmas.

Amint a névből már sejteni lehet, nem csupán az Arduino IDE fut az RFduino mikrovezérlőn. A bővítőkártyák szendvicselvét, vagy ismertebb nevén a „Shields"-elvet is átvették, habár sokkal kisebb kivitelben. Az RFD22102 DIP-kivitelű RFduino elsősorban prototípusok és alacsony számú sorozatok számára alkalmas. Már a piaci bevezetéskor számos különböző Shield áll rendelkezésre ezen változat számára: egy USB-Shield lehetővé teszi a programozást, és energiát szolgáltat a miniszámítógép számára. Miután befejeződött az RFduino programozása, ill. frissítése, egy CR2032 gombelem, egy AAA-elem Shield vagy egy dupla AAA-elem Shield is használható az energiaellátáshoz.

A rendkívül hatékony MCU-ból és a Nordic Semiconductor-technológiával gyártott leg­újabb adó-vevő egységből álló, kifejezetten innovatív struktúrának köszönhetően az RFduino energiafelvétele annyira alacsony, hogy egy CR2032 elemmel rendszerint több hónapig vagy akár egy évig is működtethető. Az energiafelvétel nő, ha a beültethető Proto-Shielden keresztül további külső fogyasztók is csatlakoznak az RFduinóhoz.

A két AAA-elemmel kielégíthető ez a fokozott energiafogyasztás is. Az RFduino beviteli és megjelenítési lehetőségei egy Servo-Shielddel, egy Dual-Relay-Shielddel, egy Micro-SD-Shielddel és egy RGB-LED gomb Shielddel bővíthetőek.

Így a rendszer fokozott rugalmasságot kínál, és az egyes részegységekkel össze­állíthatók a különböző alkalmazások. Az RFduino megismerésére szolgáló választék a Development Kit-ekben található, amelyek Európában kizárólag a Rutroniknál és kereskedelmi partnereinél kaphatók. A leg­egyszerűbb RFD90101 Starter Kit, amely egy RFduinót és egy USB Shield Accessory Boardot tartalmaz, kb. 30 euróért kapható.

A legátfogóbb a 30 részes RFD90105 Master Kit, ezeken kívül további készletek is léteznek, amelyek szükség szerint bővíthetők az egyes shieldekkel.

Számtalan lehetőség

Az RFduino kis ráfordítással számos alkalmazási lehetőséget biztosít. Néhány mozdulattal felépíthető egy hőmérsékletmérő, amely a teszteknél akár egy zárt hűtőszekrényajtón keresztül is minden gond nélkül képes az adás-vételre. A gombelemnek és a parányi méretű kivitelnek köszönhetően az RFduino kevés helyet foglal el a felvágottak és sajtok között, és mégis elég nagy ahhoz, hogy ne kerüljön véletlenül a tányérra vacsorára. Ugyanígy könnyen létrehozható pl. a virágföld nedvességét felügyelő érzékelő, amely az okostelefonra továbbítja az adatokat. A www.rutronik.com/RFduino honlapon további, gyorsan létrehozható minialkalmazási ötletek találhatók.

És ez még korántsem minden! Mivel az RFduino magja a Nordic Semiconductor által gyártott nRF51822 System-On-Chip kialakításon alapszik, további lehetőségek kínálkoznak: az Arduino IDE helyett a Nordic különböző wireless stackjei is telepíthetők az RFduinora. Három, különböző Bluetooth Low Energy verzió, a nyílt forrású, csillagtopológiás Gazell protokoll, a Proximity-Pairing és számos további funkció, Shock Burst és speciális Wireless Desktop protokoll közül lehet választani. Így az RFduino a Nordic chipek kedvező árú alternatívájává válik.

Az eredeti Arduino számára az RFD21815 modullal egy Arduino-Shield is rendelkezésre áll, amellyel a miniszámítógép vezeték nélküli kapcsolatot teremthet. Egy RFD21733 modulon alapszik, amely a maga részéről egy nRF24LE1 Nordic chipen alapul, és az RF digital saját RFDP8 protokollját tartalmazza. Ezáltal az Arduino kompatibilissé válik a fent nevezett protokollokkal működő kézi távirányítókkal, rádióhullámos modulokkal és aktív antennákkal. Az RFDP8 termékek áttekintése a www.rutronik.com/RFDP8 honlapon található. A Bluetooth Low Energy és ezáltal a kereskedelemben kapható okostelefonokon keresztüli vezérlés kiegészítő lépések nélkül azonban nem lehetséges.

A Rutronik Wireless Competence Center kompetenciaközpont szakértői szívesen nyújtanak tanácsot a részegységek összeállításában és a prototípus megtervezésében a modulalapú közepes számú sorozatoktól a chipalapú nagyszériákig, továbbá a protokollspecifikus és az RF-technikával kapcsolatos bármilyen más kérdésben.

A Rutronik honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény