FőoldalKonstruktőrEgychipes megoldás felülnézeti képfelismerő rendszerekhez
2011. november 30., szerda ::

Egychipes megoldás felülnézeti képfelismerő rendszerekhez

A Renesas Electronics és leányvállalata, a Renesas Mobile bejelentették legújabb, közös megoldásukat, az SH7766 névre hallgató, képfelismerő system-on-chip megoldásukat. Az SH7766-ban integráltak minden olyan funkciót, amely szükséges kamerás, térlátású rendszer megépítéséhez olyan felhasználásra, mint közterület-figyelés, beleértve a forgalmi sávokat, gyalogosokat, járműveket, jelzőtáblákat stb.

Az új SH7766 kompatibilis a Renesas SH77650 képfelismerő SoC-vel, az újdonság azonban túlszárnyalja elődjét teljesítmény tekintetében. A többlettudás leginkább a megjelenítési funkciók területén mutatkozik meg, például a dinamikatartomány szabályozásánál (pl. fényerő-kompenzáció), nézőpont-konverziónál stb. Az új funkciók lehetővé teszik a felső nézeti, virtuális kamerás képalkotást is, amely azt jelenti, hogy különböző nézőpontokból lehetséges a környezet megtekintése valós időben, és olyan kifinomult rendszerek építése is támogatott, mint az újgenerációs vezetéssegítők.

Az újgenerációs vezetéssegítők (ADAS-ek) között olyan alkalmazások találhatók meg, mint sávelhagyás-figyelmeztetők, a jármű környezetét mutató panoráma kamerák stb., és elmondható, hogy ezek implementálása egyre szélesebb körben történik napjainkban. Sőt, ezeket a rendszereket folyamatosan terjesztik ki biztonságtechnikai alkalmazásokra is. Ez is az oka annak, hogy növekednek az igények a képfelismerési technológiák iránt, amelyek biztonságosan és teljes körűen tájékoztatják a vezetőt. Mivel egyre többféle feladatra fogják be a tervezők a képfelismerő rendszereket, sarkalatos pont ezek teljesítménye is, mivel sokszor van szükség párhuzamos feldolgozásra is. Az SH7766-ot pontosan e követelmények szem előtt tartásával tervezték meg, és egészítették ki az előd SH77650 tudását.

Az SH7766 SoC főbb jellemzői összefoglalva az alábbiak:
1. nézőpont-konverzió és dinamikatartomány-vezérlés. Az SH7766 tartalmaz egy hardveres motort, amely támogatja ezeket a feladatokat. A képalkotó motor minden video bemenetre valós időben generál felülnézeti képeket, a dinamikatartomány-vezérlés pedig a kompozit video fényerősségének szabályozásával kompenzálja a nagyon fényes vagy nagyon sötét képrészek megkülönböztethetetlenségét, még több videofolyam esetében is. A vezető végeredményben minden környezeti fény esetén jól tájékozódhat a rendszerrel. Az SH7766 kétdimenziós, és opcionálisan 3D-s grafikai képességeket is támogat, amellyel komplex, grafikus felhasználói interfészek is fejleszthetők.
2. a következő generációs IMP-X2 képfelismerő motor. Az SH7766-ban helyet kapott a következő generációs, IMP-X2 nevű képfelismerő megoldás. Az IMP-X2 fejlesztési könyvtára kompatibilis a Renesas korábbi, IMP könyvtárával, és ezzel együtt több mint négyszeres teljesítménytöbblettel lehet számolni. Ez lehetővé teszi, hogy több képfeldolgozási feladat (pl. sávfigyelés, gyalogosfigyelés, tábla- és jelzőfényfigyelés stb.) fusson párhuzamosan, a feldolgozó algoritmusok jelentős támogatásával. A feladatvégzés az SoC CPU-jával megosztva történik.
3. hat video bemeneti csatorna, négy csatorna integrált A/D-vel. Az SH7766 hat bemeneti video csatornát támogat, ezek közül négyhez jár NTSC szabványt támogató A/D-átalakító is, amely azt jelenti, hogy NTSC kamerás rendszerre fel van készítve az SoC. Arra is van lehetőség, hogy a hat video csatornával több alkalmazást implementáljanak, amelyeket mind az SH7766 SoC vezérel központilag: lehet például két digitális csatornát használni normális vezetési körülmények között, amelyről át lehet kapcsolni a négy NTSC csatornára kereszteződésekhez érvén, parkoláskor stb.

Az SH7766 architektúrájában, IP-k és szoftver tekintetében kompatibilis a Renesas R-Car sorozatú SoC termékeivel.

A Renesas Electronics honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény