FőoldalKonstruktőrPanasonic komponensek automatizáláshoz és ipari berendezésekhez
2023. szeptember 26., kedd ::

Panasonic komponensek automatizáláshoz és ipari berendezésekhez

Érzékelők, számlálók, relék és fejlett tartozékok a hőszabályozáshoz.

A Panasonic márka a világ egyik legnagyobb globális elektronikai beszállítója. A vállalat termékpalettája a passzív elemektől a komplex automatizálási rendszerekig terjed. Az alábbiakban elsősorban az utóbbiakra koncentrálunk – arra, hogy ez a japán gyártó milyen megoldásokat kínál az ipari üzemek számára.

A következőkben a Panasonic termékkínálatából néhány – különböző és látszólag egymástól független – terméket mutatunk be, azonban mindegyik az ipari alkalmazásokhoz tervezett megoldások közé tartozik. Kivételes tartósság, élettartam és széles körű működési paraméterek jellemzik őket. Olyan készülékekről, tartozékokról és elemekről van szó, amelyeket a vállalat nemcsak ügyfelei, hanem saját gyártóüzemei számára is gyárt – ez a legjobb bizonyíték a minőségükre.

Ebben a cikkben olyan termékeket ismertetünk, mint a:

  • keskenyprofilú elektromágneses relék,
  • kompakt induktív érzékelők,
  • univerzális elektromágneses érzékelők kínálata,
  • ipari elektronikus számlálók,
  • tipikus és kevésbé tipikus grafitalátétek a hőszabályozáshoz.

PA-N sorozatú relék

A PA-N sorozatú elektromágneses reléket úgy tervezték, hogy viszonylag kis alapterületű alap mellett jó elektromos teljesítményt érjenek el , és kompakt, tipikus hálózati feszültséggel működő készülékvezérlők építését tegyék lehetővé. Ezek 110 V-ig DC és 250 V-ig AC feszültséget kezelnek, 5 A maximális érintkezőterheléssel (250 V AC és 30 V DC esetén). A modelltől függően 3 V és 24 V DC közötti feszültségeket kezelnek, ami megegyezik a legtöbb vezérlő áramkör jellemzőivel. Jellemzőjük továbbá a rövid kapcsolási idő (10 ms). Az elemek SPST-NO (normál nyitott) érintkezőkkel rendelkeznek, amelyek aranyozott nikkel-ezüst ötvözetből készültek, a hosszú élettartam, valamint a korrózióval és összehegesedéssel szembeni ellenállás érdekében. Ráadásul szabványos (5,08 mm-es) kivezetési raszterrel is rendelkeznek, ami megkönnyíti a céláramkörök tervezését. Fő alkalmazási területük a vezérlő áramkörök háztartási gépek, ipari, irodai gépek, valamint teszt- és mérőberendezések..

1. ábra. APAN3103
A keskeny profil lehetővé teszi a berendezés kompakt kialakítását

Érzékelők

A Panasonic márkakínálatában ipari érzékelők széles választéka található – különböző technológiákban készülnek az automatizálási rendszerekben való széles körű felhasználásra. Az alábbiakban a gyártó két megoldását mutatjuk be – de hangsúlyozni kell, hogy ezek csak egy kis részét képezik a kínálatunknak.

GX sorozatú érzékelők

2. ábra. GX-F15A-P
A lapos kialakítás lehetővé teszi az érzékelő nem szokásos helyekre történő felszerelését

Az induktív érzékelőket mind a gépalkatrészek (pl. présdugattyú helyzete, kar kilengése), mind a tartályok vagy termékek gyártósorokon való helyzetének ellenőrzésére számos területen használják az automatizálásban. Az érzékelő aktiválásának két feltétele van: az érzékelendő tárgynak fémből kell készülnie, és az elem homlokától bizonyos távolságon belül kell lennie (a GX sorozat esetében a maximális hatótávolság a modelltől függően 1,6 és 8 mm között van). Az induktív érzékelők nagy előnye a mechanikai ellenállás (ütés, rezgés), a nagyon magas védettségi osztály (IP68) és a széles hőtűrés (-25°C-tól 70°C-ig). A bemutatott modellek PNP vagy NPN konfigurációjú tranzisztorkimenetekkel vannak ellátva. 12 V és 24 V DC közötti feszültséggel táplálhatók. Az elemeket szerelőfuratokkal ellátott műanyag házakba zárták, ami lehetővé teszi, hogy még nagyon szűk helyen is felszerelhetők legyenek. A csatlakoztatás gyárilag előre beszerelt kábelek segítségével történik.

EX-10 sorozatú érzékelők

Az EX-10 érzékelők fotoelektromos elemek, amelyek kétféle változatban készülnek: fényvisszaverő és adó-vevő páros formában (a fénysugár jelenlétének vagy megszakításának jelzésére, azaz LIGH-ON vagy DARK-ON). Az előbbiek működési távolsága 25 mm-ig, a készleteké pedig 150–1000 mm-ig terjedhet. Az ilyen típusú elemek kiváló nem beavatkozó módszer a tárgyak érzékelésére – bármely iparágban, még az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban is alkalmazhatóak. A fentebb ismertetett induktív érzékelőkhez hasonlóan jellemző rájuk a kis méretű, keskeny (polietilénből készült) ház, amely 3,5x20,5x10 mm méretű. PNP/NPN tranzisztoros kivezetéssel rendelkeznek, és 12 V és 24 V DC közötti feszültséggel működnek. Az érzékelő házának tetején kijelző található, amely megkönnyíti az érzékelő működésének ellenőrzését. A tipikus rögzítés M3-as csavarokkal történik.

3. ábra. EX-11A-PN
A házakon lévő rögzítőfuratokat M3-as csavarok számára tervezték

LC4H sorozatú elektronikus számláló

4. ábra. LC4H-R4-AC24V
Az előlap mögötti tömítés lehetővé teszi az IP66-szintű védettségi osztály fenntartását

Az LC4H sorozatú számlálók alkalmasak a legtöbb tipikus ipari alkalmazáshoz, és világos, könnyen leolvasható LCD kijelzővel rendelkeznek. Az előlapot úgy tervezték, hogy nagyfokú ellenállást biztosítson a környezeti tényezőkkel szemben (IP66-védettségi osztály). A működési paraméterek beállítása a számlálók előlapján található gombok segítségével megy végbe. A csatlakoztatás a készülékház hátulján lévő kerek aljzatokon vagy csavaros csatlakozókon keresztül történik. A legtöbb termék esetében a kivezetések tartalmazzák a földelést, a tápellátást, 2 számlálóbemenetet, egy resetvonalat és két vonalat, amelyeket egy relé zár be, amikor a számláló túlfut. Ez a feltétel természetesen állítható, és a zárt áramkör 250 V AC feszültségen, akár 5 A áramerősséggel is működhet. A készülékek tápvezetéke egy transzformátor nélküli tápegységhez csatlakozik, amely 12 ... 24 V DC, 24 V AC vagy 100 ... 240 V AC feszültséggel működik (modelltől függően). Meg kell jegyezni, hogy a Panasonic számos tartozékot gyárt a bemutatott számlálókhoz, úgy mint talpak, szerelőkeretek és dugók, amelyek megkönnyítik a kábelek csatlakoztatását közvetlenül a hátsó csatlakozóhoz.

Grafitalátétek

A grafitalátétek célja, hogy a lehető legjobb hővezető képességet biztosítsák az elektronikus eszközök/komponensek és a hőelvezetésért felelős elemek között. A Panasonic termékei esetében ezek különféle termékek, amelyeket többek között teljesítmény-IGBT modulokhoz (pl. az iparban a nagy terhelések vezérlésére használt modulok) való felhasználására terveztek. Mivel összenyomható anyagokból (kb. 60%-ig) készülnek, tökéletesen tapadnak még a karcos és nem teljesen szabályos síkokon is. Lehetővé teszik a tápegységek, vezérlők, driverek, inverterek és hasonló eszközök hosszú élettartamát. Többféle formában (24x36,5–308x140,7 mm-ig) és 0,016–3,08 mm-ig terjedő vastagságban kaphatók, ami a lehetséges alkalmazások igen széles körét jelenti. A legtöbb termék –55 °C és 400 °C közötti hőmérsékleten való felhasználásra alkalmas.

5. ábra. EYGS0610ZLAH
A gyárilag készített furatok megkönnyítik a megfelelő nyomással történő rögzítést

A szöveget a Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. készítette

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény