FőoldalÜzletBővül a „Merci”
2016. május 02., hétfő ::

Bővül a „Merci”

Immár 4 éve, hogy Kecskeméten legördült az első autó a gyártósorról a világhírű Mercedes-Benz cég magyarországi gyártóbázisában, a német cég megelégedettségét bizonyítja, hogy 2016. április 29.-én az újgenerációs kompakt autók gyártásához új karosszériaüzem alapkövét tették le

Az új karosszériaüzem 2016. április 29-i ünnepélyes alapkőletételén Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, valamint a Mercedes-Benz vezető képviselői vettek részt.

A cég vezetése ugyanis úgy döntött, hogy új generációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. A 2015-ös év végéig 320 milliárd forintot fektetett be Kecskeméten.

"Kecskemét jelenleg is a kompakt autók termelési hálózatának meghatározó pillére, és a jövőben is az marad. A magyarországi gyár szerepe ezen további – a kompakt autók új generációjának gyártását előkészítő – fejlesztéssel még tovább erősödik az üzletág nemzetközi termelési hálózatán belül" – nyilatkozta Michael Göbel, a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője az új befektetés bejelentésének alkalmával.

Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul.

Az ünnepélyes alapkőletétel során különböző, szimbolikus értékű tárgyakat tettek egy időkapszulába, amely az alapkőben került elhelyezésre.

„A beruházás egyértelműen a kecskeméti gyárunk iránti elkötelezettség megnyilvánulása, és egyúttal stabil jövőképet biztosít dolgozóink számára” – hangsúlyozta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke. „Ezen befektetés keretében az ergonómia és a munkakörülmények fejlesztése, valamint az alkalmazottak képzése területén is jelentős beruházást valósítunk meg.”

A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A 99 ezer m2 alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására. Az új generációs kompakt járművek összeszerelése során az alkatrészeket már kizárólag az automatizált, önjáró robotok szállítják a logisztikai és árufelvételi zónából – az itt előkészített árukosarakban – az összeszerelő szalaghoz. Az árukosaras rendszer nem csak lerövidíti a munkatársak által megtett távolságokat, de a gyors és egyszerű ellenőrzési metódusnak köszönhetően – csak egy pillantást kell vetni az árukosárba, hogy minden alkatrész beépítésre került-e – és ezáltal hatékonyan szolgálja a minőségbiztosítási rendszert is. A kecskeméti gyárban alkalmazott innovációk a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában is példaértékűnek számítanak, és ekkor még nem is említettük a beépített autóelektronikát, amely – ezen kategóriájú autóknál – ma már meghaladja az összérték 50%-át.

A Mercedes-Benz globális kompaktautó gyártásáról

A Mercedes-Benz kompakt autóinak sikertörténete 1997-ben kezdődött az A-osztály piaci bevetésével. Azóta több mint négy millió ügyfél választotta az A-osztály, a B-osztály, a CLA vagy a GLA modelljeit.

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár a nemzetközi Mercedes-Benz Cars kompakt autók üzletágának rugalmas és hatékony gyártási hálózatának része. A kompakt autó hálózathoz tartozik a kecskeméti gyáron kívül a rastatti testvérgyár, valamint a pekingi BBAC (Kína), ahol a kínai piacra kerülő kompakt SUV GLA gyártása zajlik. Ezen kívül az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre a szerződéses gyártóként működő finn Valmet Automotive által. A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően optimálisan lehet elosztani a hálózaton belül.

Hogy áll jelenleg a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft?

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel 4.000 munkavállaló számára biztosít munkahelyet. 2015-ben a kecskeméti gyár több mint 180.000 kompakt autót gyártott. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA kupé, illetve 2015 januárjában a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Külön büszkeség, hogy ez utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ – több mint 180 országa – részére.

A Mercedes-Benz Cars Operations-ről

A Mercedes-Benz Cars Operations világszerte 26 telephelyen felel a személygépjárművek gyártásáért egy rugalmas és hatékony termelési hálózaton belül, mintegy 78.000 alkalmazottat foglalkoztatva. Ide tartoznak az olyan központi funkciók, mint a tervezés, a logisztika és a minőségbiztosítás. Az elmúlt évben a Mercedes-Benz Cars több mint kétmillió járművet gyártott Mercedes-Benz ill. Smart márkanév alatt, és ezzel az ötödik egymást követő rekordot érte el. A termelési hálózat az elsőkerék-meghajtású autók (kompakt autók), a hátsókerék-meghajtású autók (például S-, E- és C-osztály), valamint a SUV és sportautók gyártására fókuszál. Ehhez kapcsolódik a hajtásláncok (motorok, sebességváltók, tengelyek, alkatrészek) termelési hálózata. Minden egyes termelési hálózat középpontjában egy vezető gyár (Lead-gyár) áll, amely technológiai és minőségbiztosítási kompetenciaközpontként szolgál az újonnan bevezetendő modellekhez kapcsolódóan. A napi munka során a modern gyártási folyamatok állandó javítására és fejlesztésére fókuszálnak, amelyek lehetővé teszik a jövő high-tech járműveinek hatékony, rugalmas és környezetbarát előállítását Mercedes-Benz minőségben. A vállalat életének középpontjában a dolgozók tudása áll. A kollégák munkáját a gyár a munkahely ergonomikus kialakításával és intelligens automatizálással támogatja. A saját üzemei mellett a Mercedes-Benz a növekedés érdekében fokozza az együttműködést a szerződéses gyártókkal, és igénybe veszi kapacitásukat.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény