FőoldalKonstruktőrAlacsony nyugalmi áramú, feszültségcsökkentő DC/DC-átalakító
2011. november 25., péntek ::

Alacsony nyugalmi áramú, feszültségcsökkentő DC/DC-átalakító

A Linear Technology Corporation bejelentette LT3973 típusnevű, 750 mA-es, 42 V-os, step-down kapcsolóüzemű szabályozóját, amelyet integrált boost és catch diódákkal is ellátott. A konverter a Burst Mode működési elve alapján a nyugalmi áramfelvételt terhelés nélküli, készenléti állapotban 2,5 µA alatt tartja. Az LT3973-at a 42 V bemeneti feszültsége ideálissá teszi autóipari és egyéb, ipari alkalmazásokhoz is

Az áramkör belső, 1,2 A-es kapcsolója akár 750 mA folyamatos áramkimenetet is képes előállítani, akár 1,21 V feszültségig. A már említett, Burst Mode működés ultra alacsony nyugalmi áramot biztosít, így a telepélettartam szempontjából optimális működést megkövetelő alkalmazásokban is gond nélkül felhasználható az áramkör.

Az egyedi tervezésű LT3973 minimális maradékfeszültsége mindössze 530 mV, ha a kimeneti feszültség a programozott kimeneti érték alá esik. Az áramkör kapcsolási frekvenciája 200 kHz és 2,2 MHz között programozható, teret engedve a hatékonyságoptimalizálásnak. A 10-vezetékes, 3×3 mm-es DFN-10 vagy MSOP típusú tokozás és a magas kapcsolási frekvencia elősegíti, hogy a tervezők kis méretű tekercseket és kondenzátorokat használjanak, így igen apró méretű, jó termikus hatékonyságú rendszerek tervezhetők.

Az LT3973 egy nagy hatásfokú, 250 mVCEsat feszültségű kapcsolót tartalmaz a szükséges boost és catch diódákkal, oszcillátorral, vezérléssel és logikai áramkörökkel együtt, mindezt egyetlen chipre integrálva. A Burst Mode működés kicsi, 10 mVp-p feszültséghullámzást biztosít a nagy hatásfok mellett alacsony kimeneti áramnál. A speciális tervezési technikák és az új, nagy feszültségű elektronikai tervezés szélesebb bemeneti feszültségtartomány elérését tette lehetővé, az LT3973 áramvezérlésű topológiája ennek megfelelően gyors tranziensválaszt és kiváló hurokstabilitást jelent. Az áramkör további funkciói között "teljesítmény OK" flagbit, a catch dióda belső áramkorlátja és termikus védelem is szerepelnek.

Az LT3973EDD egy 3×3 mm-es DFN-10, az LT3973EMSE pedig egy javított termikus jellemzőkkel rendelkező, MSOP-10 tokozásban kap helyet. Az LT3973IDD és LT3973IMSE változatok működési hőmérséklettartománya -40 ... +125 °C, az LT3973HDD és LT3973HMSE esetében pedig -40 ... +150 °C.

A Linear Technology honlapja


Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény