FőoldalKonstruktőrÚj rádióvevő áramkör digitális kijelzős, folyamatos hangolású rádióvevőkhöz
2011. október 04., kedd ::

Új rádióvevő áramkör digitális kijelzős, folyamatos hangolású rádióvevőkhöz

A Silicon Laboratories bemutatta többsávos rádióvevő IC-jét, amely modernizálja a digitális kijelzésű folyamatos hangolású rádióvevőket. A szabadalmaztatott, digitális architektúrán nyugvó Si484x sorozatú vevőáramkörök alkatrészek páratlan CMOS-alapú integrációját valósítja meg, és több mint 70%-kal csökkenti a rádióvevős alkatrészek számát a rendszerben

Az új vevők jelentősen csökkentik az anyaglisták elemeinek számát, és a helyigényük az áramköri kártyán is jelentősen szerényebb a konkurens megoldásokhoz képest. A Silicon Labs az Si484x sorozatot asztali, hordozható rádiókhoz, otthoni mini/mikro tornyokhoz, ébresztőóra-rádiókhoz, dokkolóállomásokhoz, rádióvevős játékszerekhez, vagy egyéb, mechanikus forgatógonbbal vezérelt, digitális kijelzős, szórakoztatóelektronikai termékekhez ajánlja.

A Silicon Labs az Si484x sorozatú vevőkkel a cég tehát a folyamatos hangolású, digitális kijelzős, évi mintegy 40 milliós darabszámú rádiós piacára akar betörni. Az Si484x konkurens megoldásai frekvenciaszámlálós IC-ket használnak a hagyományos, analóg IC-k hangolt frekvenciájának közelítésére, amely azt eredményezheti, hogy a valójában behangolt frekvencia eltérhet a megjelenítettől, amely komoly frusztrációt okozhat a felhasználó számára. Az Si484x ezzel szemben igen precíz, mechanikus hangolást kínál, amellyel pontosan az a frekvencia jelenik meg a kijelzőn, amely behangolásra került.

Az Si484x sorozatú vevők rádiófrekvenciás teljesítménye az AM/FM/SW sávokban kiemelkedő, hangtechnikai funkcióik szintén kimagaslanak a konkurens megoldások által kínáltakból. Az Si484x vevők automatikusan hangolt RF front-end áramköre zajelnyomást és a célfrekvencia erősítését valósítja meg kiváló érzékenységgel, amely fontos gyenge lefedettségű helyeken, helyzetekben. A kedvezőtlen vételi helyzetekben az RF front-end automatikusan csillapítja az oda nem illő komponenseket, a hangtechnikai funkciók közül pedig elsősorban a hangminőséget jelentősen javító pattogatás-, kattogás- és statikuszaj-szűrést érdemes kiemelni. Kijelzés tekintetében az Si484x támogatja a csatornamegjelenítést, a monó/sztereó jelek megkülönböztetését, valamint a behangolt frekvencia kijelzését. Az áramkör lehetőséget ad továbbá digitális hangerő-szabályozásra, lágynémításra, valamint magas- és mélyhangok szabályozására.

A többsávos Si484x vevők 24-kivezetésű SSOP-tokban kaphatók, a fejlesztést a Silicon Labs az Si4840-DEMO és Si4844-DEMO kitekkel támogatja.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény