FőoldalKonstruktőrA Digilent ATLYS fejlesztőKit segítségével fedezze fel a Xilinx Spartan-6 FPGA-ban rejlő lehetőségeket!
2011. május 12., csütörtök ::

A Digilent ATLYS fejlesztőKit segítségével fedezze fel a Xilinx Spartan-6 FPGA-ban rejlő lehetőségeket!

A Digilent legújabb fejlesztőplatformja, az ATLYS komplett megoldást kínál a legkorszerűbb FPGA-alkalmazások kifejlesztéséhez. Az ATLYS lelke egy Xilinx Spartan-6 LX45 típusú FPGA, amely nagy cellaszámával, 500 MHz feletti órajel-feldolgozó képességével, valamint az integrált DSP modulok, a multifunkciós "Block RAM" és a továbbfejlesztett órajelmenedzser-egységei által, elegendően nagy erőforrással rendelkezik a legkülönfélébb beágyazott szoftverprocesszoros, multimédia-, vagy DSP-feladatok kifejlesztéséhez

A kiváló komponensekkel és gazdag perifériakészlettel felszerelt panel a különleges igényeknek is eleget tesz, emellett az egyszerűbb feladatokhoz rendelkezésre állnak a legalapvetőbb jelbeviteli (nyomógombok, kétállású kapcsolók) és megjelenítési (LED) megoldások is. Az olyan komplex interfészekhez, mint az ethernet, HDMI, USB és Audio (AC97), különféle szoftvertámogatási segédletek és mintaalkalmazások érhetőek el a Digilent honlapján.

A panelon található Marvell Alaska Ethernet PHY minden igényt kielégítő 10/100/1000 Mibit/s adatátviteli sebességeket biztosít. A gyártó honlapjáról letölthető web-szerver mintapélda, és az "Atlys Base System Builder (BSB)" segítségével könnyen kifejleszthetjük saját ethernetes alkalmazásunkat. Három USB periféria egymástól függetlenül, különböző feladatot lát el. Az első, a legújabb Digilent Adept USB2-rendszer funkcióit teszi elérhetővé, amelyekhez PC-oldali szoftvertámogatás is társul. Segítségével külső JTAG letöltő nélkül programozhatjuk az FPGA-t vagy a hozzá kapcsolódó konfigurációs memóriát. Valamint ezen keresztül monitorozhatjuk a panelon kiépített tápegységek kimenetét, tesztelhetjük a különböző funkcionális egységek állapotát, virtuális be/kimeneteket alkalmazhatunk, írhatjuk-olvashatjuk az FPGA IP-regisztereit, és nagyméretű fájlokat tölthetünk a panelon levő 1 Gibit-es DDR2 vagy 128 Mibit-es SPI flash-memóriába. A második USB interfészen keresztül, a PC felöli USB adatátvitel egyszerű soros kommunikációként kezelhető le az FPGA-val, egy USB-UART perifériaáramkör által. A harmadik USB perifériához pedig egy előre programozott PIC24FJ192 mikrokontroller kapcsolódik, amely USB HID Host-funkcióval ruházza fel az ATLYS panelt, lehetővé téve a szabványos egér vagy billentyűzet illesztését és kezelését. A nagy felbontású videoalkalmazások kifejlesztését támogatják a panelon elhelyezett HDMI be/kimeneti interfészek pufferelt és nem pufferelt változatai. Az AC97 codec IC audio be/kimenettel, valamint mikrofon- és fejhallgató- csatlakozási lehetőséggel ruházza fel a panelt.
Az ATLYS fejlesztőpanel külső elektronikákkal való bővítése többféleképen lehetséges. A nagy adatátviteli sebességet biztosító, 68 pólusú VHDCI csatlakozóhoz illeszthetjük a Digilent kész I/O-bővítő VMOD paneljait, de építhetünk akár saját céláramkört is. Kis lábszámot és alacsonyabb adatátviteli sebességet igénylő bővítés esetén javasolt a panelon található 2×6 pólusú, raszterosztású csatlakozóját használni, amelyhez a PMOD modulok széles választékát kínálja a Digilent.
Az ATLYS-szal való fejlesztés akár az ingyenes Xilinx ISE WebPACK integrált tervezőszoftverrel is lehetséges Windows és Linux platformon, opcionálisan használhatjuk hozzá az egyéb, rendelkezésre álló Xilinx CAD szoftvereket (ChipScope, EDK stb.). Linux-felhasználók a Xilinx MicroBlaze 32 bites beágyazott szoftver processzorral való hatékony fejlesztéséhez használhatják a PetaLinux SDK-t.
Az ATLYS fejlesztőpanel a hozzá tartozó VMOD és PMOD kiegészítőkkel együtt már raktárról elérhető. Oktatási intézmények és diákok a Xilinx egyetemi program keretében számos Digilent fejlesztőeszközt jelentős kedvezménnyel vásárolhatnak meg.
További információ és részletes adatlap a gyártó honlapján érhető el.

A Digilent honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény