FőoldalKonstruktőrÚj mérce az egychipes audiorendszerek sorában
2011. április 06., szerda ::

Új mérce az egychipes audiorendszerek sorában

Az Intersil Corporation bejelentette DAE-6 családú, egychipes audiorendszer-megoldását, amely a szórakoztatóelektronikai rendszerek világába visz be a vállalat állítása szerint sosem tapasztalt hangminőséget. Az új áramkörök forradalmi, high-end audioélményt biztosítanak könnyen implementálható és megfizethető, egychipes áramköri megoldás formájában

Az Intersil D2Audio DAE-6 termékcsalád tehát teljes értékű, system-on-chip megoldás, amely integrált audioprocesszort és többcsatornás, D-osztályú erősítőt is tartalmaz. A digitális jelprocesszort és konfigurálható audiofeldolgozó algoritmusokat is támogató DAE-6 rendkívül rugalmas és funkciógazdag eszközt ad a fejlesztők kezébe. A költséghatékony SoC-megoldás megfelel a legkülönfélébb szórakoztatóelektronikai termékek (hordozható zenelejátszók, PC-s hangszórók, jármű-elektronikai szórakoztatóközpontok stb.) által támasztott elvárásoknak.
A DAE-6 család egyedi, masterelésszintű szoftvert is kínál, amellyel precíziós audiohangolásra van lehetőség bármely audioképes eszköznél. A valamennyi audiocsatornán D2Audio mintavételezésiráta-konverterrel rendelkező DAE-6 eszközök egy sor többcsatornás digitális és analóg bemenetet támogatnak, akár nyolccsatornányi, aszinkron digitális soros bemeneti konfigurációt is. A többcsatornás D-osztályú erősítőkimeneteket különböző kimeneti szintekre, 10 ... 500(+) W teljesítményre lehet konfigurálni, és teljes hibavédelmet és visszaállítást is támogatnak.
A DAE-6 sorozatú áramkörök rendelkeznek diszkrét dekóderekkel a Dolby Digital, DTS Digital Entertainment és AAC-kódolású hangfolyamok számára, amelyek integrált S/PDIF interfészen érkezhetnek, és akár 12 csatornás audiofeldolgozás követheti őket, mely konfigurálható többcsatornás, parametrikus kiegyenlítéssel, társítható szűréssel, mátrixdekódolással és basszuskezeléssel. A DAE-6 család automatikusan működésbe lépő algoritmusokat is támogat, amelyek segítenek a nem tökéletes szobaakusztika, ill. a hangsugárzók teljesítménybeli anomáliáinak korrigálásában.
A korábbi DAE-3 családdal kompatibilis DAE-6 család könnyű átállást biztosít az elődről, amelyhez nincs szükség az áramköri kártyák újratervezésére sem. Az áramkör teljes támogatást biztosít a standard térhatású hangzásszabványokhoz (beleértve a Dolby Digitalt és a DTS-t is), valamint a jelutak definiálásához. A mintavételezési frekvencia 32 ... 192 kHz lehet, amely a teljes audio­spektrumot lefedi, kezdve a gyenge minőségű, tömörített hangoktól, a DVD-s házimozirendszereken át a Blu-ray anyagok nagy felbontású hangjával bezárólag. A DAE-6 támogatja a legalább két-, és akár 9.1-csatornás hangrendszereket, és a vonaliszintű, vagy fejhallgató-kimeneteket is. A DAE-6 DSP-programozhatóságát az Audio Canvas vezérlőfelület legújabb kiadása már támogatja, és a szokásosan egyszerű és gyors munkát lehetővé tevő formában segíti a fejlesztőket. Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy a DAE-6 újdonságai között megtalálhatók a MightyCat gyűjtőnevű funkciók, amelyek a high-end audio-guru Mark Levinson-rendszerszintű termékhangolásához kötődnek.

Az Intersil honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény