FőoldalKonstruktőrÚj bridge IC család USB implementálása mikrokontroller-alapú beágyazott rendszerekbe
2011. február 09., szerda ::

Új bridge IC család USB implementálása mikrokontroller-alapú beágyazott rendszerekbe

A Silicon Laboratories bejelentette legújabb generációs bridge IC-családját, amely költséghatékony és kis helyigényű megoldást ad USB és USB-HID (Human-Interface Device) funkcionalitás implementálására beágyazott rendszerekben. Az új CP21xx termékcsalád kulcsrakész megoldás a soros interfészek USB-re fejlesztéséhez, vagy USB/USB-HID funkcionalitás implementálásához, amelyet a Silicon Labs elsősorban olyan költséghatékony alkalmazások fejlesztéséhez ajánl, mint hordozható orvosi eszközök, DECT és cellás telefonok, flashkártya-olvasók, PDA-k, vonalkód-leolvasók, ipari vezérlőrendszerek stb

Az USB általános előretörése miatt a fejlesztők szeretnék a lehető legkisebb erőfeszítések árán és a lehető leggazdaságosabban a szabványt implementálni saját alkalmazásukban. A Silicon Labs-féle CP21xx bridge IC-család célja, hogy az USB-t implementálni kívánó fejlesztők komoly szoftverfejlesztés nélkül tudják mikrokontroller-alapú rendszereiket USB-képessé tenni. A CP21xx sorozat használatához nincs szükség USB-s tapasztalatokra, így az alkalmazásfejlesztők több energiát fordíthatnak más feladatokra.

A Silicon Labs CP21xx bridge IC-családban jelen pillanatban négy, különböző változat található meg:

  • CP2104: USB › UART bridge IC,
  • CP2105: USB › duál UART bridge IC,
  • CP2110: USB-HID › UART bridge IC,
  • CP2112: USB-HID › SMBus/I2C bridge IC.

A CP2110 és CP2112 bridge IC-k megfelelnek a legtöbb operációs rendszer által alapesetben támogatott USB-HID osztályspecifikációknak, így meghajtóprogram-fejlesztésre sincs szükség, amely sok bonyodalom és költség alól mentesíti a fejlesztőket (pl. speciális meghajtóprogramokat és -információkat tartalmazó, termékkísérő adathordozó-mellékletek, webhely-kialakítás a meghajtóprogram letöltésére, kompatibilitási problémák feloldásába ölt munkaórák stb.).

Ezt a rugalmasságot és funkcionalitást a CP21xx termékcsalád a kipróbált architektúrának köszönheti, amelyre maga is alapul, és amelyhez nem kell drága, külső kristályoszcillátor, belső vagy külső EEPROM vagy egyéb, diszkrét alkatrész. Az egychipes, kis helyigényű (4×4 mm méretű, QFN-24 tokozás) CP21xx sorozatú eszközök tartalmaznak USB 2.0 Full-Speed kompatibilitású vezérlőt, USB adóvevőt, integrált, szilícium-alapú oszcillátort, egyszer programozható (OTP) ROM-ot, aszinkron soros adatbuszt teljes modemvezérlési képességgel. A CP21xx család belső oszcillátora megfelel az USB 2.0 Full-Speed által megkövetelt órapontosságnak, a beépített, programozható töltéspumpa pedig gyors és egyszerű, terepi programozásra nyújt lehetőséget, amellyel egyedi USB gyártóazonosítók, termékazonosítók, USB leírók, revíziószámok, sorozatszámok stb. könnyedében felprogramozhatók az eszközökbe. A Silicon Labs a CP2104EK, CP2105EK, CP2110EK és CP2112EK kitekkel támogatja az alkalmazásfejlesztőket.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény