FőoldalKonstruktőrMeghajtók nagy teljesítményű, digitális audiorendszerekhez
2011. január 06., csütörtök ::

Meghajtók nagy teljesítményű, digitális audiorendszerekhez

A Silicon Laboratories új, izolált gate-meghajtó termékcsaládot mutatott be, melyet nagy teljesítményű, 30 ... 1000 W kimenetű, D-osztályú erősítőkhöz fejlesztettek ki. Az új, D-osztályú meghajtócsalád az Si824x nevet kapta, és kiváló hanghűséget és zajtűrést biztosít otthoni audioberendezéseknél, gitárerősítőknél, utcai kihangosítóknál, riasztóknál és szirénáknál, valamint autóserősítőkben is

A D-osztályú erősítőket tartják a legjobb választásnak kis teljesítményű audiorendszerekben, azonban egyre több esetben szorítják ki AB-osztályú versenytársaikat a nagy teljesítményű alkalmazásokban is. A hi-fi piacon is egyre gyakrabban alkalmazzák a D-osztályú erősítőket, és mind vonzóbb ezeken a piacokon is az energiatakarékos megoldások használata. A Silicon Labs Si824x meghajtók ideális megoldást nyújtanak ilyen célra a kiváló minőségi szint fenntartása mellett. Felépítésükből adódóan az Si824x termékek immúnisak a tápegység-tranziensekre, és ez a beépített védelem nem csupán kimagaslóan jó gyárthatóságot és megbízhatóságot kölcsönöz az eszközöknek, hanem lényegesen olcsóbb tervezést is támogat (bizonyos versenytársak termékeinél akár 20 diszkrét alkatrész is szükséges lehet az IC latch-up elleni védelmére).
A nagy teljesítményű, D-osztályú rendszerek digitális jelei miatt körültekintően kell eljárni a tervezésnél a fel- és lehúzási állapotok közötti holtidő miatt, ha optimális teljesítményt szeretnénk rendszerünktől. A túl kicsi holtidő teljesítménypazarlást, a túl hosszú pedig túl magas THD-t (teljes harmonikus torzítás) eredményez. Az optimális holtidő beállítása különösen a hi-fi rendszereknél lényeges, alacsony THD miatt fontos. A konkurens termékek viszonylag korlátozott lehetőséget nyújtanak a holtidő finomhangolására, az Si824x sorozatú áramkörök azonban precíziós, külső ellenállással hangolható megoldást biztosítanak erre a célra. A tervező tehát egyszerűen, az ellenállás értékének változtatásával állíthatja a holtidőt, amely széles körű kompatibilitást tesz lehetővé.
A Silicon Labs saját, digitális izolációs technológiáját használó, Si824x sorozatú meghajtók a bemeneti és kimeneti fokozatok között erős, 2,5 kV-os szigetelést biztosítanak, ezáltal a bemeneti fokozat meghajtható alacsony, D-osztályú vezérlőjelekkel, a kimenet pedig nagyfeszültségű, nagy áramú, kimenőfokozati tranzisztorokat táplál. A bemeneti és kimeneti fokozatok egymástól való erős elszigetelése megakadályozza az érzékeny jelek sérülését, továbbá a két fokozat elszigetelése az Si824x architektúrán lehetővé teszi a beépített szinteltolás alkalmazását is. A gate-meghajtó szigetelt architektúrája biztosítja, hogy az audiorendszer nagyfeszültségű teljesítményerősítő fokozatát a kisfeszültségű DSP/mo­dulátorfokozatra mindenféle további alkatrész nélkül is il­leszt­hessük.
Az új Si824x audiomeghajtók mellett a Silicon Labs számos további IC-termékkel szolgálja az audioipar igényeit. A vállalat kínálatában szerepelnek többsávos vevők, RDS-vevők, FM-vevők, FM-adók, FM-adóvevők, valamint D-osztályú erősítők is.

A Silicon Labs honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény