FőoldalArchívumTeljesítménymérés és hálózati minőség... ahogy a Janitza cég csinálja
2009. szeptember 07., hétfő ::

Teljesítménymérés és hálózati minőség... ahogy a Janitza cég csinálja

Janitza UMG 96S univerzális digitális mérőműszer
A hálózati minőség kérdése napjainkban igen fontossá vált. A hálózatról működő berendezések jelentős része a hálózati szinuszos jelalakot torzítja, felharmonikusokat gerjeszt, és növeli a meddőteljesítményt. A védekezéshez mérésre van szükség

Belépőszint intelligens energiagazdálkodó rendszerekbe
Az elmúlt néhány évben dinamikusan nőtt az univerzális digitális mérőműszerek alkalmazása az energiaelosztó rendszerekben. Az alkalmazás előnye önmagáért beszél: több információ és több funkció alacsonyabb költség mellett. A készülékek alkalmazása a járulékos költségeket, kapcsolótábla/kapcsolószekrény méretét, kábelezési, karbantartási költséget is csökkenti. Ezeken túlmenően a digitális mérés sokkal pontosabb a hagyományos analóg mérésnél.
Az UMG 96S gyártmánycsaládot kis- és közepes feszültségű rendszerekben történő használatra tervezték. A készülék - számos mérési funkciójának köszönhetően - kiválóan alkalmas sokféle analóg mérőműszer kiváltására. A kiegészítő funkciók olyan többletet jelentenek, amelyek jelentősen bővítik alkalmazási lehetőségeit. Ilyenek: harmonikustartalom mérése, a minimum és maximum értékek figyelése és tárolása, digitális és analóg ki- és bemenetek, működési idő mérése/tárolása, bimetálos funkció (8, vagy 15 perces terhelési mérésekhez), jelszavas védelem, stb., amelyek a készülék hatékonyságát nagymértékben növelik a hibakereséshez és a hálózati teljesítményminőség figyelésében. A berendezés interfésze és protokolljai (Modbus, Profibus, M-bus) lehetőséget adnak a kommunikációs hálózathoz, ill. nagyobb energiagazdálkodó rendszerhez történő csatlakoztatáshoz.
Néhány alkalmazási példa: elektromos paraméterek mérése és kijelzése elektromos energiaelosztó rendszerekben, adatgyűjtés költségelemzéshez, határérték-figyelés (pl. túlfeszültség, fogyasztás), harmonikustartalom figyelése, mért értékek szolgáltatása központi épületvezérlő rendszereknek, PLC, stb. A készülék 1- és 3-fázisú (semleges vezetővel rendelkező, vagy a nélküli TT vagy TN) rendszerekbe építhető be.
A berendezés méri a fázisonkénti és vonali feszültségeket, a fázisonkénti áramot, a semleges vezetőn folyó áramot, a frekvenciát, az üzemidőt, a cosφ-t, valamint a valódi/meddő fogyasztást. A valódi, meddő φ és látszólagos teljesítményt a készülék a mért értékekből számítja ki, ugyanígy a harmonikus analízist a mért értékek analizálásával végzi el.
Az áram és feszültség mérését (TRMS) a berendezés 0,5%-os pontossággal végzi, ennek eredményeképpen a számított értékek, pl. a teljesítmények meghatározása 1%-os pontossággal történik.

Adatok tárolása/memória
A készülék max. 160000 mért értéket vagy eseményt tud tárolni beépített memóriában (opcionális). Négy, előre definiált profil használható a mért érékek és események tárolásához. Az alapkészülék nem rendelkezik ezzel a memóriával, csak a teljes fogyasztási, valamint a maximum és minimum értékek (dátum nélküli) tárolására alkalmas.

Image Image
A mért értékek megjelenítése
Az LCD-n megjelenő értékek frissítési ideje 1 s. A megjelenítendő paraméterek PC-vel programozhatók, ill. a berendezés rendelkezik 4 előre programozott kijelzési móddal (profillal), amelyek közül tetszés szerint választhatunk.

Interfészek és kimenetek
Az UMG 96S RS-232, RS-485, M-bus interfészekkel, valamint a szükséges protokollokkal, és nagy sebességű jelátvitellel rendelkezik, amelyekkel a készülék információs rendszerekhez csatlakoztatható.
A berendezés analóg és digitális kimenetei lehetőséget adnak más készülékekhez történő csatlakoztatáshoz (analóg jelfeldolgozó rendszerek, riasztás stb.).

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény