FőoldalArchívumEgy ma még kihasználatlan elektronikai piaci szegmens
2009. augusztus 31., hétfő ::

Egy ma még kihasználatlan elektronikai piaci szegmens

Az elektronikai cégek, a tudósok (sőt jó néhány politikus is) évek óta dolgoznak azon, hogy megalkossák az évtizedek múlva használható informatikai és távközlési rendszerek alapjait. Becslések szerint 2050-re az emberiség 70 százaléka városban fog élni és a többségük magányos lesz. Körükben megjelent egy új célközönség: az idősek


Tokióban külön városrészt alakítottak ki az időseknek. Ez az úgynevezett Sugamo-negyed, ahol a helyi üzletek és szolgáltatók specializálták magukat, attól függően, hogy milyen korosztály tagjai képezik a vásárlóik többségét. Sugamóban a járdák olyan szélesek, hogy az akkumulátorokkal hajtott kerekesszékek is elférnek rajtuk, az üzletekben mindenhol árulnak nagyothalló készülékeket, nagy billentyűs mobiltelefonokat és kifejezetten időseknek kifejlesztett számítógépes programokat. Hasonló negyedek hamarosan a világ minden nagyvárosában megjelenhetnek.
Japán mindenképpen éllovasnak számít, hiszen az országnak 20 000, száz évesnél öregebb állampolgára van. A 128 millió lakos 20 százaléka 65 évesnél idősebb. Az ipar felismerte, hogy ezt a célközönséget is ki kell szolgálnia. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre több különleges megoldás jelenik meg a piacon. Már nem számítanak kuriózumnak az otthoni egészségügyi állapot-ellenőrző készülékek, az intelligens hűtőszekrények és lakásrendszerek. Sőt, még olyan speciális vécét is lehet kapni, amelyben egy számítógépes szenzor méri a vizeletértékeket. Az integrált rendszer azonnal tájékoztatja a háziorvost, hogy ha a mért adatok átlépték a határértékeket.
Éjjel automatikusan felkapcsolódik az irányjelző lámpa, hogy ha az egyik öreg lakó felkel az ágyából. A tűzhely azonnal riadóztat, ha a főzés vagy a sütés után nem kapcsolták le. Az irányítás megoldható a falakon elhelyezett érintőképernyők segítségével, éppúgy, mint mobil miniatűr számítógépekkel. Egyetlen gombnyomásra kihívhatók a rendőrség, az éjszakai ügyelet vagy a mentők. Ami eddig különlegességnek tűnt, az egyre inkább a mindennapjaink részévé fog válni és nem csak egyes, hanem az összes készülék lassan képes lesz megfelelni az idősek által támasztott követelményeknek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény