FőoldalÜzletA Fujitsu kivonul az európai Client Computing Devices piacról
2023. augusztus 15., kedd ::

A Fujitsu kivonul az európai Client Computing Devices piacról

A cég a jövőben a szerver- és adattárolás-üzletágára fókuszál az európai piacon.

Aki figyelemmel kíséri, az láthatja, hogy a PC-piac folyamatosan változik. Egyes márkák időnként felemelkednek, mások a háttérbe szorulnak, vagy akár el is eltűnnek a személyi számítógépes szegmensből. Ilyen változás derült ki néhány hete az Intelről: befejezték a NUC mini PC-k gyártását. Majd nem sokkal később közölték, hogy a jövőben az ASUS-szal partnerségben készülnek majd ezek a gépek. Most a Fujitsutól jött hasonló hír.

A The Register híre szerint 2024. tavaszától a Fujitsu nem forgalmaz többé PC-ket és laptopokat az európai piacon. A döntést azzal magyarázzák, hogy a pandémia alatt fellendült ugyan a PC-piac, de azt követően zsugorodni kezdett. A Gartner szerint 2023 második negyedévében a szállítások 14,6 százalékkal csökkentek az EMEA-régióban, ami a hatodik egymást követő negyedéves csökkenés.

A Fujitsu még 2024 áprilisáig szállítja a termékeit Európába, utána azonban többé nem lehet majd kapni LifeBook laptopokat és tableteket, valamint Esprimo PC-ket. A termékek ugyanakkor csak a kontinensünkről tűnnek el, máshol továbbra is gyártják és forgalmazzák őket, tehát nem megszűnésről, csupán néhány piacról történő kivonulásról van szó.

A Fujitsu kivonulásuk nem lesz jelentős hatással az európai PC-piacra. Itteni piaci részesedésük, különösen az asztali számítógépek esetében, évek óta folyamatosan csökken. Ugyanakkor ez akár fájdalmas lépés is lehet, hiszen az ázsiai-csendes-óceáni térségen kívül Európa volt a legnagyobb piacuk, amely 2022-ben a teljes PC-szállításuk 25 százalékát tette ki.

Forrás: www.theregister.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény