FőoldalArchívumA Fairchild Semi bejelentette a legnagyobb hatásfokú szinkron feszültségcsökkentő DC/DC konverterét
2009. május 29., péntek ::

A Fairchild Semi bejelentette a legnagyobb hatásfokú szinkron feszültségcsökkentő DC/DC konverterét

A Fairchild FAN5361 típusjelű DC/DC konverter
A Fairchild Semiconductor vállalat a mobiltelefonok, adatkártyák és netbook számítógépek fejlesztői számára ezúttal egy 6 MHz-es, szinkron feszültségcsökkentő szabályozót fejlesztett ki, rendkívül kompakt méretben és kis helyigénnyel.Bár a magas kapcsolási frekvencia rendszerint gyengébb hatásfokot eredményez, az FAN5361 típusnévre keresztelt újdonság az óvatos tervezésnek köszönhetően akár 91%-os csúcshatásfokot is elérhet. Talán még figyelemreméltóbb az áramkör alacsony terhelési hatásfoka, amely 1 mA terhelési áramnál 82%. A hatékony veszteségminimalizálással tervezett szinkron step-down DC/DC konverter ezáltal hosszú telepélettartamot és kisebb hődisszipációt ígér a hordozható alkalmazásokban, hozzájárulva azok még funkciógazdagabbá és energiatakarékosabbá tételéhez


A 6 MHz/600 mA-es FAN5361 szabályozóhoz apró méretű, 470 nH induktivitású chiptekercsek és 0402 méretkódú, be- és kimeneti kondenzátorok is használhatók. Az apró külső alkatrészekkel való kompatibilitás miatt a rendszertervezők helytakarékos megoldáshoz jutnak az FAN5361 használatával. Az áramkör 0,99×1,39 mm méretű, 0,6 mm profilmagasságú WL-CSP tokozásban kerül forgalomba.
Az FAN5361 egy olyan Fairchild-fejlesztésű, ultragyors architektúrára épül, amely gyors tranziensválaszt és rendkívül alacsony nyugalmi áramfelvételt biztosít. Az áramkör bemeneti működési feszültségtartománya 2,3 ... 5,5 V, így megfelel a mai Li-ion és többcellás alkáli/NiMH telepeknek. A rögzített kimeneti feszültség értéke az 1,0 ... 1,82 V tartományból kerülhet ki.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény