FőoldalArchívumMegkezdte a Virtex-6 FPGA-k szállítását a Xilinx
2009. május 18., hétfő ::

Megkezdte a Virtex-6 FPGA-k szállítását a Xilinx

A Xilinx Virtex-6 és Spartan-6 FPGA-k és fejlesztőkészlet a Virtex-6 LX240T-vel
A Xilinx FPGA-óriás bejelentette, hogy kiszállította a Virtex®-6 típusú vadonatúj FPGA-k első darabjait.A nagy számítási teljesítményű, nagysebességű soros adóvevőkkel, fejlett teljesítménygazdálkodási technológiákkal és a UMC gyártóvállalat 40 nm-es gyártástechnológiájával gyártott Virtex-6 szilárd alapja lesz a Xilinxnek és választott partnereinek eszközök és szellemi megoldások fejlesztésében a távközlési, hírközlési, ipari, tesztelési és mérési, orvosi-elektronikai és katonai piacokon


Az új Virtex-6 és kedvezőbb árfekvésű változata, a Spartan®-6 termékcsaládot februárban jelentette be a Xilinx, mint az iparban elérhető legolcsóbb, legkisebb fogyasztású, legnagyobb sűrűségű és teljesítményű FPGA megoldásait, amelyek a korábbi ill. konkurens megoldásoknál akár 65%-kal kevesebbet is fogyaszthatnak és emellett óriási, akár 760 ezer logikai cellával rendelkeznek. Ezen jellemzők miatt a system-on-chip megoldások fejlesztése lényegesen kisebb költségekkel és kockázattal jár, mint az ASIC-ek esetében, amellett, hogy biztosítják a high-end termékek tervezői által elvárt alacsony fogyasztást és nagy teljesítményt, amelyet a kor csúcstechnológiáját képviselő gyártástechnológia tesz elérhetővé.

A Virtex-6 FPGA-k megfelelő eszközt adnak a 40G és 100G sávszélességű távközlési rendszertervezők kezébe az akár 11,2 Gibit/s sebességű adóvevőik következtében, amellett, hogy hűtési- és helyigényük is megfelel az adatközpontok rendszereivel szemben támasztott elvárásoknak, energiatakarékossági megoldásaik miatt pedig a "zöld" bázisállomások létrehozását is támogatják. A Virtex-6-nak a hang- és videó műsorszórásban érdekeltek is hasznát vehetik, mivel az új FPGA-val jobb kép- és hangminőség, illetve csatornánként alacsonyabb fogyasztás érhető el. Az új FPGA-k a Xilinx ASMBL™ architektúra harmadik generációjára épülnek, és a piaci versenyzők termékeihez képest átlagban 15%-kal gyorsabb és 50%-kal kevesebbet fogyasztó eszközök az 1,0 V magfeszültség mellett 0,9 V magfeszültségű változatban is elérhetők. A Virtex-6 családban jelenleg három különböző FPGA-platform található meg:
* Virtex-6 LXT: nagyteljesítményű logikai, DSP, soros adatátviteli műveletes alkalmazások számára kisfogyasztású, 6,5 Gibit/s-os GTX soros adóvevőkkel,
* Virtex-6 SXT: az LXT-nél nagyobb teljesítményű DSP-s és soros adatátviteli alkalmazásokhoz,
* Virtex-6 HXT: az előző kettőnél is gyorsabb, az elérhető legnagyobb teljesítményű alkalmazásokhoz akár 64 soros adóvevővel és 11,2 Gibit/s sebességgel.

"High-end FPGA-ink új generációja kiválóan illeszkedik az immár évtizedes fejlesztési koncepciónkba, és abszolút mértékben hozzájárul a Xilinx vezető szerepének fenntartásához és a Virtex ill. Spartan márkanevek erősítéséhez" - nyilatkozta lapunknak Vin Ratford, a Xilinx szenior marketing igazgatója. "A következő generációs, Virtex-6 és Spartan-6 típusjelű FPGA termékeink egyben az első fázisát jelentik a célzottan fejlesztett tervezési platformok (Xilinx Targeted Design Platforms) irányában tett erőfeszítéseinknek, amelynek lényegi része, hogy mentesítik a fejlesztőket azon feladatok alól, amelyek nem részei az egyedi fejlesztési elképzeléseknek."
A Xilinx-féle célzottan fejlesztett tervezési platform lényege, hogy a tervezők sok feladat alól mentesítése miatt elsőre sikeresen megoldhatják az elektronikai tervezést, amely jelentősen gyorsíthatja a piacra lépést. Ezt a vállalat a tervezőeszközök, fejlesztőkártyák, szellemi megoldások és szoftverek szoros szimbiózisának létrehozásával is segíti, amelyet számos alkalmazáscsoporthoz megalkotnak. A következő hónapokban a Xilinx szakterület szerinti platformokat vesz fel a kínálatába a beágyazott-, digitális jelfeldolgozási- és logikai rendszerek fejlesztésének támogatására. Ezeket a platformok kisvártatva piac-specifikus platformok követik majd, amelyek lehetővé teszik, hogy a szoftver- és hardverfejlesztők gyorsan felépítsék, és testre szabják terméküket az autóipar, a szórakoztatóelektronikai-, távközlési stb. iparok követelményeinek megfelelően.
Jelen pillanatban több mint 700 fejlesztőnél több mint ezer projektben fejlesztenek a Virtex-6 és Spartan-6 FPGA-kon az "Early Access" program keretein belül, amely a standard piaci megjelenésnél hamarabb tette elérhetővé a kiválasztott partnerek számára az eszközöket. A Virtex-6 LX240T típusú FPGA-ból mérnöki minták már elérhetők, a sorozatos kiszállítás az év második felétől várható.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény